Nádherné, veliké koláče. Teninkou vrstvičku těsta kryje bohatá náplň z tvarohu, máku, ořechů nebo povidel, hojně „pocukrovaná“ máslovou posýpkou…
Možná nejznámější jsou frgály s náplní ze sušených hrušek, které se nejprve doměkka uvaří s kořením, pak pomelou a dochutí. Frgále se dělají kulaté, na jeden potřebujeme cca 250-270 g těsta, minimálně stejně tolik náplně co těsta, a nesmíme zapomenout na drobenku.

Suroviny:

500 g hladké mouky
80 g cukru
2 žloutky
50 g másla
70 g sádla
1/3 rovné lžičky soli
strouhaná citronová kůra
230-250 g mléka
21-25 g čerstvého droždí

Náplně:
tvarohová, maková, povidlová, perníková

Drobenka:
250 g polohrubé mouky
200 g másla
200 g cukru (část cukru může být nahrazena cukrem vanilkovým)

Dále:
vejce na potření před pečením
rozpuštěné máslo smíchané s rumem (na pokapání frgálů po upečení)

Postup:

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky (vše z odvážených, připravených surovin) připravíme kvásek, který po 20 minutovém kynutí přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme měkčí vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Všechno těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme (nebo prsty vymačkáme) kulaté a tenké frgály (se stejnoměrnou tloušťkou – sílou těsta) o průměru 30 cm, které uložíme na plech vyložený pečícím papírem.

Bohatě je potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli vykynout.
Okraje frgálů potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (180-190°C/14-17 minut) a ještě horké pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Stejně tak jim potřeme i vypečené okraje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.