Napadlo nás, jak by asi vypadaly frgále upečené na sobě jako dort.
Vypadají docela dobře, chutnají výborně – příště povrch dortu místo mandlemi ozdobíme drobenkou.
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
200 ml vody
90 g cukru
1 žloutek
špetka soli
125 g povoleného másla
20 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Nebo z části vody, cukru, celého množství droždí a trochy mouky uděláme kvásek, po jeho vykynutí přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 5 částí a každou vyválíme na velikost rozpínací dortové formy. Formu vymastíme máslem, vložíme první placku těsta, potřeme ji povidly, můžeme posypat mletýma ořechama a přiložíme další placku těsta.
Každou vrstvu těsta takhle potřeme a lehce posypeme ořechy, poslední přiložíme a necháme suchou.
Po nakynutí dortu potřeme povrch zbylým bílkem, posypeme mandlovými lupínky a dáme upéct – vložíme do trouby vyhřáté na 170°C, pečeme asi 30 minut, pak teplotu ještě snížíme a dort dopečeme. Vpíchnutím špejle zkusíme, jestli je propečený a pokud ano, necháme ho částečně zchládnout ve formě a teprve pak z ní vytáhneme.
Čerstvě upečený, ještě horký, můžeme potřít rozpuštěným máslem nebo směsí másla a rumu – povrch mu zvláční.
Objevila jsem tuto stránku a recepty se mi moc líbí.
Tento recept jsem už kdysi dělala, nevím podle jakého receptu a byl moc dobrý i po rozležení a těmi povidly se nemusí moc šetřit :-)
Tenhle dort jsem pekla už 2x a moc nám chutná. Jenom nevím proč, vždycky když vychladne tak se prostředek dortu propadne. Chutná nám i tak, ale na vašem obrázku vidím že propadnutý není, tak by mě zajímalo kde dělám chybu.
Dobrý den, maličko klesnutý je…jak moc se propadá střed Vám? Nezkoušela jste o chvíli déle péct?