Napadlo nás, jak by asi vypadaly frgále upečené na sobě jako dort.
Vypadají docela dobře, chutnají výborně – příště povrch dortu místo mandlemi ozdobíme drobenkou.

Suroviny:

200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
200 ml vody
90 g cukru
1 žloutek
špetka soli
125 g povoleného másla
20 g droždí

Postup:

suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Nebo z části vody, cukru, celého množství droždí a trochy mouky uděláme kvásek, po jeho vykynutí přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 5 částí a každou vyválíme na velikost rozpínací dortové formy. Formu vymastíme máslem, vložíme první placku těsta, potřeme ji povidly, můžeme posypat mletýma ořechama a přiložíme další placku těsta.
Každou vrstvu těsta takhle potřeme a lehce posypeme ořechy, poslední přiložíme a necháme suchou.
Po nakynutí dortu potřeme povrch zbylým bílkem, posypeme mandlovými lupínky a dáme upéct – vložíme do trouby vyhřáté na 170°C, pečeme asi 30 minut, pak teplotu ještě snížíme a dort dopečeme. Vpíchnutím špejle zkusíme, jestli je propečený a pokud ano, necháme ho částečně zchládnout ve formě a teprve pak z ní vytáhneme.
Čerstvě upečený, ještě horký, můžeme potřít rozpuštěným máslem nebo směsí másla a rumu – povrch mu zvláční.