Fritole Di Carnevale (Benátské koblihy)

Viděla jsem dokument o Benátkách v období karnevalu, kde si lidé na ulici pochutnávali na kynuté, smažené sladkosti – fritole. Zkusila jsem recept najít, doporučením pomohla kamarádka a tak jsme, aniž bychom z domu vytáhli paty, mohli ochutnat sladkou specialitu z Benátek.

Recept je, oproti původnímu, trochu upravený. Zároveň mají fritole jiný tvar než ty z dokumentu, které vypadaly jako menší donuty.

Suroviny:

100 g vody
100 g mléka
40 g másla
30 g cukru
vanilkový cukr
2 vejce
strouhaná citronová kůra
1 lžíce rumu
420 g hladké mouky
150 g rozinek
21 g droždí

špetka soli

Na obalení
cukr písek

Fritole Di Carnevale (Benátské koblihy)

Postup:

aspoň 2 hodiny předem si do vody (mimo recept) namočíme rozinky.

Zvlášť ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme řidší, lepkavé těsto, které necháme asi hodinu kynout.

V menšim hrnci rozehřejeme olej tak, aby se v něm malinký kousek těsta, vhozený na zhoušku, smažil, ale zaroveň ne tak moc, aby se olej nepřepaloval.

Fritole Di Carnevale (Benátské koblihy)

Na lehce omoučenou desku vykrajujeme lžící malé kousky těsta (v oleji hodně nabydou). Omoučenými prsty hromádku sebereme a vložíme do oleje. Smažíme vždy několik koblížků najednou, pokud se během smažení neotočí samy, pomůžeme jim vidličkou.

Není třeba těsto nějak formovat do kulata, smažením se z těch vložených patvarů vykouzlí většinou docela pravidelné kuličky.

Usmažené fritole pokládáme na papírový ubrousek, po odsátí tuku obalujeme v cukru.

Fritole jsou lehounké, nadýchané, voňavé a pro nás nevšední….

Inspirace
http://www.ricettedellanonna.net/

 

6 komentářůLeave a comment

  • Mňam, to vypadá naprosto famózně. A nostalgie je tady. Něco podobně vypadajícího, jen byl do těsta přidaný tvaroh, dělala kdysi moje babička a bylo to úžasnééééé. Recept jsem nikdy neměla, takže zkusím podle Tebe a třeba se vrátím o pěkných pár zpátky do bezstarostného mládí . Dík za recept.

    • Možná ten babičcin recept mám – kdysi jsem dělávala tvarohové koblížky taky. Jsou s práškem do pečiva a nejlepší v den usmažení. Pak už to nebylo ono.

      • Ahoj, tak jsem dětem hodně dělávala ty tvarohové. Určitě vyzkouším, ale bohužel bez obalení v cukru.

      • Jestli byly s práškem do pečiva, to nevím, to mě tehdy nezajímalo:-). A jaké byly druhý den, nevím, protože tak dlouho nikdy nevydržely. Když mi pošlete recept (třeba i mailem), budu moc ráda. „Koblížky“ podle receptu, který jste napsala, se dají jíst ještě druhý den?

        • Jsou měkounké, měly by.
          U nás nevydržely, tak nemůžu tvrdit s jistotou 🙂

  • Při mém minimálním pečení už roky dělám takové kuličky, jak píšou dámy výš, s tvarohem. Nemůžou ztvrtdnout při nejlepší vůli, protože jsou hned pryč. jednou jsem v těstě obalovala velké hroznové víno, taky pecka (asi doslova, v tech kulickach jich bylo dost). S tím tvarohem je těsto vláčnější.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.