Viděla jsem dokument o Benátkách v období karnevalu, kde si lidé na ulici pochutnávali na kynuté, smažené sladkosti – fritole. Zkusila jsem recept najít, doporučením pomohla kamarádka a tak jsme, aniž bychom z domu vytáhli paty, mohli ochutnat sladkou specialitu z Benátek.

Recept je, oproti původnímu, trochu upravený. Zároveň mají fritole jiný tvar než ty z dokumentu, které vypadaly jako menší donuty.

Suroviny:

100 g vody
100 g mléka
40 g másla
30 g cukru
vanilkový cukr
2 vejce
strouhaná citronová kůra
1 lžíce rumu
420 g hladké mouky
150 g rozinek
21 g droždí

špetka soli

Na obalení
cukr písek

Fritole Di Carnevale (Benátské koblihy)

Postup:

aspoň 2 hodiny předem si do vody (mimo recept) namočíme rozinky.

Zvlášť ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme řidší, lepkavé těsto, které necháme asi hodinu kynout.

V menšim hrnci rozehřejeme olej tak, aby se v něm malinký kousek těsta, vhozený na zhoušku, smažil, ale zaroveň ne tak moc, aby se olej nepřepaloval.

Fritole Di Carnevale (Benátské koblihy)

Na lehce omoučenou desku vykrajujeme lžící malé kousky těsta (v oleji hodně nabydou). Omoučenými prsty hromádku sebereme a vložíme do oleje. Smažíme vždy několik koblížků najednou, pokud se během smažení neotočí samy, pomůžeme jim vidličkou.

Není třeba těsto nějak formovat do kulata, smažením se z těch vložených patvarů vykouzlí většinou docela pravidelné kuličky.

Usmažené fritole pokládáme na papírový ubrousek, po odsátí tuku obalujeme v cukru.

Fritole jsou lehounké, nadýchané, voňavé a pro nás nevšední….

Inspirace
http://www.ricettedellanonna.net/