Viděla jsem dokument o Benátkách v období karnevalu, kde si lidé na ulici pochutnávali na kynuté, smažené sladkosti – fritole. Zkusila jsem recept najít, doporučením pomohla kamarádka a tak jsme, aniž bychom z domu vytáhli paty, mohli ochutnat sladkou specialitu z Benátek.
Recept je, oproti původnímu, trochu upravený. Zároveň mají fritole jiný tvar než ty z dokumentu, které vypadaly jako menší donuty.
Suroviny:
100 g vody
100 g mléka
40 g másla
30 g cukru
vanilkový cukr
2 vejce
strouhaná citronová kůra
1 lžíce rumu
420 g hladké mouky
150 g rozinek
21 g droždí
špetka soli
Na obalení
cukr písek
Postup:
aspoň 2 hodiny předem si do vody (mimo recept) namočíme rozinky.
Zvlášť ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme řidší, lepkavé těsto, které necháme asi hodinu kynout.
V menšim hrnci rozehřejeme olej tak, aby se v něm malinký kousek těsta, vhozený na zhoušku, smažil, ale zaroveň ne tak moc, aby se olej nepřepaloval.
Na lehce omoučenou desku vykrajujeme lžící malé kousky těsta (v oleji hodně nabydou). Omoučenými prsty hromádku sebereme a vložíme do oleje. Smažíme vždy několik koblížků najednou, pokud se během smažení neotočí samy, pomůžeme jim vidličkou.
Není třeba těsto nějak formovat do kulata, smažením se z těch vložených patvarů vykouzlí většinou docela pravidelné kuličky.
Usmažené fritole pokládáme na papírový ubrousek, po odsátí tuku obalujeme v cukru.
Fritole jsou lehounké, nadýchané, voňavé a pro nás nevšední….
Inspirace
http://www.ricettedellanonna.net/
Mňam, to vypadá naprosto famózně. A nostalgie je tady. Něco podobně vypadajícího, jen byl do těsta přidaný tvaroh, dělala kdysi moje babička a bylo to úžasnééééé. Recept jsem nikdy neměla, takže zkusím podle Tebe a třeba se vrátím o pěkných pár zpátky do bezstarostného mládí . Dík za recept.
Možná ten babičcin recept mám – kdysi jsem dělávala tvarohové koblížky taky. Jsou s práškem do pečiva a nejlepší v den usmažení. Pak už to nebylo ono.
Ahoj, tak jsem dětem hodně dělávala ty tvarohové. Určitě vyzkouším, ale bohužel bez obalení v cukru.
Jestli byly s práškem do pečiva, to nevím, to mě tehdy nezajímalo:-). A jaké byly druhý den, nevím, protože tak dlouho nikdy nevydržely. Když mi pošlete recept (třeba i mailem), budu moc ráda. „Koblížky“ podle receptu, který jste napsala, se dají jíst ještě druhý den?
Jsou měkounké, měly by.
U nás nevydržely, tak nemůžu tvrdit s jistotou :-)
Při mém minimálním pečení už roky dělám takové kuličky, jak píšou dámy výš, s tvarohem. Nemůžou ztvrtdnout při nejlepší vůli, protože jsou hned pryč. jednou jsem v těstě obalovala velké hroznové víno, taky pecka (asi doslova, v tech kulickach jich bylo dost). S tím tvarohem je těsto vláčnější.
Dnes jsem je dělala a moc chutnají. Jen jsem „vykrajovala“ lžící přímo z mísy a ty patvary vůbec nevadily. Kdysi jsme je dostali od známých v Chorvatsku, velkou krabici na cestu domů. Auto vonělo potom ještě asi týden :). Byly vynikající, asi i proto že tam byla nastrouhaná citronová kůra z právě utržených domácích citronů.
Dobrý den, ano, tyhle citrony voní lépe a řekla bych, že i zcela jinak, než ty kupované. Jsem ráda, že se Vám recept hodil :-)
Iva