Maličké sněhobílé cukrové granulky, kterými sypeme tvarované kousky ze sladkého těsta ještě před vložením do trouby, pečivo dochutí, ale hlavně výrazně ozdobí. Nejhezčí jsou ty bílé, ale můžeme je zabarvit vmícháním kakaa nebo trošky gelových barev do cukru a provonět tím, že použijeme cukr vanilkový.

Suroviny:

50 g cukru (jemný písek nebo cukr moučka)
lžička solamylu
4-5 g vody

Granulovaný cukr

Postup:

Cukr rozmícháme se solamylem a vmícháme vodu. Namočenou směs protlačujeme přes dírkovanou odpěňovačku (tato naběračka má několik názvů, ale stačí se podívat na fotografii a pravděpodobně zjistíte, že ji máte doma i vy) na plech s pečícím papírem.

Granulovaný cukr

Granulky uschnou během 1-2 dnů volně na vzduchu, ale rychlejší je usušit je v maličko pootevřené troubě (40 °C / 60-90 minut).

Je víceméně jedno, jestli granulky uděláte z cukru písek nebo moučka. Ty z moučkového cukru jsou maličko menší, ale zase sněhově bílé – z pískového cukru jsou bělostné granulky částečně průsvitné, nejsou tolik výrazné.

Granulovaný cukr