Grilovací pšenično-žitný chléb s otrubami
Blížlo se sobotní grilování, a to pro ženy v naší rodině znamená nejen přichystat kupu nádobí, ale i přílohu k masu – o to jediné se starat nemusíme. Zato pečiva musí být dostatek.

Vedle kváskových žitno-pšeničných dalamánů a oblíbené cihličky z domácí pekárny jsme mohly nakrájet i tohoto krasavce. Díky omládku maličko jiný, než obvyklý chleba s droždím, se střídou tečkovanou pšeničnými otrubami…byl přijat velice kladně 🙂

 

SUROVINY

Na omládek:
110 g vody
rovná lžička sladěnky
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
10 g čerstvého droždí
– vše dobře umícháme a zakryté necháme 60 minut kynout.

Dále:
450 g pšeničné chlebové mouky
20 g pšeničných otrub
250-260 g vody
2-2,5 rovné lžičky soli
drcený kmín

 

Grilovací pšenično-žitný chléb s otrubami

 

POSTUP:

K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme 60-80 minut kynout. Během kynutí ho 1-2x promísíme.
Vykynuté těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál, lehce ho propracujeme, sformujeme bochník a vložíme ho do pomoučené ošatky kynout.

 

Grilovací pšenično-žitný chléb s otrubami

 

Přibližně po hodině je bochník v ošatce vykynutý. S oporou ruky ho opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, rukou z něj ometeme mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače, nařízneme a vložíme upéct do vyhřáté trouby (200-210°C/45-50 minut).

A jak na první pohled poznáte, že se pečivo povedlo?

Když místo 1,5ročního cvrčka vašich kamarádů zahlédnete jen mihnutí, jak s chlebem u pusy utíká za pokřiku HAM HAM 🙂 a bochník nepustí ani tehdy, když zakopne a plácne sebou o zem… 🙂

Grilovací pšenično-žitný chléb s otrubami

.

.

1 CommentLeave a comment

  • Dobré ráno Ivo,dnes se na toho fešáka vrhnu.Doufám,že se povede.Díky za Vaše stránky. Lucka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.