Blížlo se sobotní grilování, a to pro ženy v naší rodině znamená nejen přichystat kupu nádobí, ale i přílohu k masu – o to jediné se starat nemusíme. Zato pečiva musí být dostatek.
Vedle kváskových žitno-pšeničných dalamánů a oblíbené cihličky z domácí pekárny jsme mohly nakrájet i tohoto krasavce. Díky omládku maličko jiný, než obvyklý chleba s droždím, se střídou tečkovanou pšeničnými otrubami…byl přijat velice kladně :-)
♥
SUROVINY
Na omládek:
110 g vody
rovná lžička sladěnky
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
10 g čerstvého droždí
– vše dobře umícháme a zakryté necháme 60 minut kynout.
Dále:
450 g pšeničné chlebové mouky
20 g pšeničných otrub
250-260 g vody
2-2,5 rovné lžičky soli
drcený kmín
POSTUP:
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme 60-80 minut kynout. Během kynutí ho 1-2x promísíme.
Vykynuté těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál, lehce ho propracujeme, sformujeme bochník a vložíme ho do pomoučené ošatky kynout.
Přibližně po hodině je bochník v ošatce vykynutý. S oporou ruky ho opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, rukou z něj ometeme mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače, nařízneme a vložíme upéct do vyhřáté trouby (200-210°C/45-50 minut).
A jak na první pohled poznáte, že se pečivo povedlo?
Když místo 1,5ročního cvrčka vašich kamarádů zahlédnete jen mihnutí, jak s chlebem u pusy utíká za pokřiku HAM HAM :-) a bochník nepustí ani tehdy, když zakopne a plácne sebou o zem… :-)
.
.
Dobré ráno Ivo,dnes se na toho fešáka vrhnu.Doufám,že se povede.Díky za Vaše stránky. Lucka
Dobry den, chtela jsem se zeptat co je prosim vas sladenka? Dekuji
Dobrý den, je to sladový výtažek, koupíte ho ve Zdravé výživě.
https://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenka-sladovit/
Ďakujem za recept, toto je úžasný chlebík…
Dobrý večer, zkusila jsem tento chléb, a velice mne mile překvapil, děkuji Jana
Dobrý den, Jano, jsem ráda, že Vám chutná :-)
Iva
Pěkný den, včera jsem tento chlebík pekla. Omládek jsem dělala poprvé a náherně mi vzešel. Chleba byl v ošatce taky krásně nadýchaný, ale jakmile jsem ho přendala na plech, tak splaskl, v toubě při pečení se jakoby rozlil, nenaskočil a po upečení jsem pak vyndala placku sotva 6 cm vysokou. Chuťově byl moc dobrý. Měli jsme ho dnes ke snídani s naším kozím sýrem. Jen nebyl pěkně kulaťoučký. Kde udělali moji soudruzi z NDR chybu?
Jinak mám od Vás už 5 knížek. Sliny se z těch fotek jen sbíhají. Bagety, dalamánky, sladké pečivo …vše se mi daří, ale s tím chlebem nejak pořád bojuji. :-)
S pzdravem
Sylva
Dobrý den, tohle dělá těsto, když je překynuté. Stačí příště zkrátit dobu kynutí v ošatce a mělo by to být v pořádku :-) Vše se naučíte, stačí těsto při pečení pozorovat, vše vám „vejde do rukou“-
Ať se Vám daří!
Iva
Dobrý den, prosím nakynutý chléb vykulíme na rozpálený plech nebo studený. Děkuji
Dobrý večer, pro chléb bude lepší, pokud předem nahřejete i ten plech ;-)
Iva
Dobrý den, dávám na rozpálený.