Připravíme z jakéhokoliv tvárného slaného těsta, jen je třeba být vlastníkem kontaktního grilu nebo aspoň sendvičovače (i když v něm trvá pečení trochu déle). Vykynuté a takto upečené placky jsou nejen vzhledově pěkné a tím pro strávníky lákavé, ale výborně chutnají – na povrchu lehce křupavé, uvnitř nadýchané a vláčné. Vhodné k plnění trhaným masem a zeleninou nebo k potření toustovou pomazánkou či slaným tvarohem se sekanými bylinkami a česnekem. Můžeme je podávat jako nevšední přílohu k husté polévce nebo ke guláši.

Suroviny:

Např. nejobyčejnější slané těsto se sádlem recept ZDE

Nebo tohle loudavé těsto – v jeho slané verzi, kterou popisuji na konci receptu ZDE… Těsto vydrží v lednici až 7 dnů.

grilované placky

Postup:

Těsto připravíme podle postupu u receptu a necháme vykynout. Pak propracujeme a rozdělíme na díly, které válečkem rozválíme na placky vysoké cca 3 mm. Necháme je 10 minut vykynout, vložíme do rozehřátého grilu, který ničím nepotíráme a pečeme cca 10 minut. Hotové placky podáváme ještě horké, ale vynikající jsou i po zchladnutí.

grilované placky

Zkuste někdy těsto rozválet na zcela tenku placku a usmažit ji na suché pánvi. Výborná je potřená slaným tvarohem se sekanými čerstvými bylinkami.