Grissini kroucené (attorcigliati)

Tyto jednoduché chlebové tyčky jsou vhodné k zakousnutí mezi jídly nebo k přikusování (jako příloha). U nás doma chutnají suché nebo s dipem, spíš jako chroustání k televizi – určitě jsou lepší než smažené, přesolené brambůrky.

Co třeba zakysaná smetana, sůl, pepř, česnek nebo zakysaná smetana s trochou žervé, paprikou a solí….? Fantazie.

Suroviny:

110 g vody
asi 0,5 lžičky soli
lžíce oleje
100 pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
8 g droždí

(té soli bylo něco mezi 0,5-0,75 lžičkou, je lepší tyčky nepřesolit)

Grissini kroucené (attorcigliati)

Postup:

ve vlažné vodě necháme vzejít droždí (10 min), pak přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme asi 30 minut kynout.

Nakynuté těsto rozválíme (ne zcela do tenka) na plát, pokud je třeba, lehce podsypneme moukou, a nakrájíme asi na 1-1,5 cm široké pásky. Při přenášení na plech pásky dobře zakroutíme a zároveń i vytáhneme do délky, uložíme vedle sebe a necháme nakynout.

Upečeme ve vyhřáté troubě (180-200°C/15-20 min) do světlehnědé barvy, dokřupava. Před pečením můžeme tyčky lehce potřít vodou a sypnout kmín nebo hrubou sůl. U nás budou příští tyčky s nakrájenými sušenými rajčaty (už přímo v těstě).

(Je možné upéct tyčky rovné, nekroucené – nakrájíme 1 cm pásky z tlustšího plátu a při přenesení na plech nekroutíme, jen opatrně vytáhneme do délky.)

 

9 komentářůLeave a comment

  • Ivi, tyčky máš úžasné, tak se mi na ně sbíhaly sliny, že jsem je včera zkusila. Ani nestihly vystydnout. Dnes je zkusím znovu a snad dojde i na dip než dojdou holčičky ze školy, ty mi je včera braly z plechu. Holt v jednoduchosti je krása i dobrota. Díky.
    Bohunka

  • Ivi, u těchto tyček mi nepomohla ani dvojitá dávka, opět zmizely IHNED ještě ani ne úplně vychladlé. V sobotu jsem zadělala z 800gr mouky, KONEČNĚ jsem mohla udělat dip(tvaroh, jogurt, česnek, malinko soli) a to byl luxus. Poslední dvě tyčinky jsou dokřoupala včera.
    Uděluji ti řád zlatých tyčinek, Ivi!!!
    Krásný den.
    Bohunka

  • Ivo, jak ty tyčinky přesvědčit, aby na plechu zůstaly zakroucené? Už jsem je jednou dělala, na plech jsem je dala zakroucené, jenže než nakynuly, tak se pomaličku skoro rozmotaly. Na chuti to samozřejmě neubralo, ale vzhled nebyl nic moc. Chtěla bych je upéct pro návštěvu, tak mi bude záležet i na vzhledu.

    • Mně se také snaží rovnat, ale jednak jim konce trochu přimáčknu k plechu a taky je dobré po vyválení a nakrájení pásků nechat chvilinku těsto odpočinout. Tím, jak bude dál kynout, změkne a bude tvárnější – ne tak pružné.
      Stačí treba i 5-7 minut.

      • Ivo, dnes jsem pekla s Vaší radou a s troškou přidaného koření na pizzu. Dělala jsem je malé a „hubené“, aby jich bylo hodně . Výsledek – tyčinky poslouchaly jak hodinky :-), žádné utíkání po plechu a chutnaly tak, že než jsem dodělala v kuchyni další potřebné (pekla jsem velikonoční perníčky), zbyly na mě dvě. Moc děkuju za recept i za radu, jak je přelstít :-).

  • Ivo, dnes jsem je pekla znovu. Udělala jsem je hubeňoučké a dlouhé. Místo posypu jsem dala mák do těsta, takže byly puntíkované a … lepší tyčinky jsem snad nikdy nejedla, škoda, že už nejsou :-). Dík za jednoduchoučký, ale výborný recept.

  • děkuji za výborný recept, chěla jsem se zepta, na kolik plechů vyjde množsví uvedené v receptu, já jsem chtěla dát tyčinky jen na jeden plech a měla jsem co dělat, aby se tam vešly

    • Možná mám větší plechy, ale tyčky z 200 g se mi v drtivé většině vejdou na jeden plech. Ty kratší dávám napříč, do mezer.
      Pokud budete péct nějaké další, snižte množství surovin o čtvrtinu, popř. je zvětšete o 50 % a upečte na dvou plechách.

  • Dobry den Ivo!
    Recept bajecny, pridala jsem i pokrajena sisena rajcata a olivy, do druhe davky pouze rozmaryn – trocha te italie? Nakonec jsem jiz zakroucene tycinky poprasila detskou krupickou – no to Vam byla po upeceni parada!!! Krupave a vonave! Diky a pekny den!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.