Sv. Jiří je zvěčněn v „legendě o sv. Jiří a draku“. Je patronem mnoha zemí, měst, profesí, organizací a nemocných lidí. Na jeho svátek 24.4. se někde před kostelem prodávalo pečivo ve tvaru hadů.

 

Můžete ho upéct vlastně z jakéhokoliv dobře tvárného těsta – potřeba jsou pouze formičky na klasické trubičky (kremrole). Hadi z fotografií jsou upečení ze sladkého těsta, zadělaného džusem.

 

Hadi sv.Jiří

Hadi sv.Jiří

 

Suroviny:
200 ml jablečného džusu
90 g změklé Hery
1 vejce
60 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy
500 – 510 g hladké mouky
16-20 g čerstvého droždí

 

Hadi sv.Jiří

-pocukrovaní před podáváním-

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků (56 – 60 g každý). Z těch vytvoříme postupně válečky, namotáme je na namaštěné trubičky na kremrole a necháme kynout.

 

Hadi sv.Jiří

-nepřepéct, byli by vysušení-

Pak pomašlujeme rozmíchaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové pocukrujeme.