Sv. Jiří je zvěčněn v „legendě o sv. Jiří a draku“. Je patronem mnoha zemí, měst, profesí, organizací a nemocných lidí. Na jeho svátek 24.4. se někde před kostelem prodávalo pečivo ve tvaru hadů.
Můžete ho upéct vlastně z jakéhokoliv dobře tvárného těsta – potřeba jsou pouze formičky na klasické trubičky (kremrole). Hadi z fotografií jsou upečení ze sladkého těsta, zadělaného džusem.
Suroviny:
200 ml jablečného džusu
90 g změklé Hery
1 vejce
60 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy
500 – 510 g hladké mouky
16-20 g čerstvého droždí
Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků (56 – 60 g každý). Z těch vytvoříme postupně válečky, namotáme je na namaštěné trubičky na kremrole a necháme kynout.
Pak pomašlujeme rozmíchaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové pocukrujeme.
Na kolik stupnu? :( Jak dlouho kynout? :(
Na 180°C, kynout podle okolní teploty – cca 30-40 min.