Recept jsem potkala v Recepturách pro závodní jídelny. Kynuté hřebeny se záhadným jménem, zdály se velice jednoduché. Když jsem je vyzkoušela, byla jsem zklamaná – pro naši potřebu bylo třeba upravit jak recept, tak i postup při výrobě, aby máslo z lístkování nevyteklo (jako v prvním případě).
Takže toto už je vyzkoušený, hodně upravený recept na překládané Hanácké prstky – pevnější, méně sladké pečivo, vonící máslem.
Správně by měly být pečené na povrchu s posýpkou – zkuste, výsledná chuť je malinko jiná.

SUROVINY:

180 g vody
40 g měkkého sádla
vejce (1/2 do těsta, zbytek na potření před pečením)
230 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
špetka soli
60 g cukru
12 g droždí

– na promazání pak 70 g másla
– na potření vejce a na posyp máslová drobenka

POSTUP:

ve vodě rozmícháme cukr, droždí a pár lžic hladké mouky z odváženého množství a necháme asi 20 minut pracovat.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout v lednici – přibližně 45 minut.

 

hanácké prstky

Těsto pak propracujeme, na stole rozválíme do obdélníku, potřeme změklým máslem a podélně poskládáme na čtvrtiny. (Pracujeme rychle, aby se těsto příliš neohřálo.) Vzniklou nohavici pak poskládáme rovněž na čtvrtiny – do malého, úhledného balíčku. Necháme v lednici asi 30-45 minut kynout.

Vykynuté těsto z lednice vytáhneme, na pomoučeném stole rozválíme a rozkrájíme na 9 malých obdélníků. Každý z nich ještě při kraji několikrát nařízneme. Uložíme na plech s pečícím papírem / fólií, necháme nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme vanilkovým cukrem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (200°C/asi 15 minut).