Honzovky

Balené tvarohové buchty, množství těsta akorát pro menší remosku (Original). Těsto je bez vejce, pěkně tvárné, nelepí na prsty a honzovky, z něj upečené, jsou výborné i druhý den.

SUROVINY:

120 g (ml) vody
50 g měkkého sádla
40 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
300 g hladké mouky
15 g droždí

Náplň:
tvaroh (250 g)
1 vejce
2-4 lžíce cukru (podle chuti)
trocha pudinku Cremé Olé na zahuštění

Honzovky

-nabídněte si-

POSTUP:

toto těsto jsem dělala mimo pečku, robotem.

V troše vody rozmícháme droždí, lžičku cukru a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. (Můžete ale z 60 g vody, droždí, 1/2 lžičky sladěnky a 80 g mouky udělat omládek a nechat ho 45 minut nakynout.)

Vmícháme zbytek surovin, vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu až 1,5 hodiny nakynout. Pak propracujeme, rozdělíme na 10 kusů, každý rozválíme válečkem, dáme náplň a dobře zabalíme. Balit jde výborně, těsto lepí pouze samo k sobě, takže podložka i ruce zůstanou čisté.

Remosku buď vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem a naskládáme buchty tak, že je mezi sebou vzájemně omastíme.

.

Honzovky

-zabalené, před nakynutím, v remosce-

Necháme nakynout, pak zapneme remosku a asi 30-35 minut pečeme.

.

Honzovky

-čerstvě upečené-

Mírně prochladlé opatrně vyklopíme a pocukrujeme.

Toto množství je určeno pro remosku o průměru 24 cm nebo rozpínací dortovou formu, budeme-li buchty péct v troubě.

13 komentářůLeave a comment

  • Všimla jsem si, že zaděláváte těsta vodou, mohu se zeptat proč? Já jsem zvyklá zadělávat mlékem.
    Co je lepší, ráda se přiučím.
    Děkuji.

    • Proč? Už ani nevím, proč jsem dala vodu poprvé – možná, že mi v lednici zrovna došlo mléko….ale zjistila jsem, že pečivo z vody je oproti tomu z mléka jakoby lehčí, méně hutné, možná i vzdušnější.
      Až o hodně roků později jsem se ve starých knížkách dočetla, že v pekárnách se vše taky zadělávalo vodou a tam, kde chtěli pečivo zjemnit, přidali k vodě mléko sušené.
      Co se týká pečiva slaného, tam mléko nepatří stoprocentně. Mléko, máslo nebo vejce v rohlících a pletýnkách z nich dělají chuťově slané buchty.

  • Dobrý den, kolik droždí by bylo potřeba při tvorbě omládku na toto množství těsta? Děkuji. V závorce není uvedeno.

    • Dobrý den,
      můžete dát stejně nebo o trochu méně (10-12 g). Omládek bych na zadělání zvolila ani ne tak kvůli snížení množství droždí, jako spíš proto, že by mohly být buchty ještě víc nadýchané a vydržet tak i další dny 😉
      Ale výborné jsou i bez něj – není jich mnoho, takže se sní během jednoho, dvou dnů 🙂

  • Dobrý den Ivo,
    chtěla bych zkusit péct v troubě, na kolik stupňů asi tak podle Vás péct? Děkuji za odpověď.
    Martina

  • Dobré ráno Ivo,
    suroviny na omládek (voda a mouka) jsou odváženy z celkového množství uvedených surovin, nebo je to extra?
    A máte prosím představu kolik asi toho sušeného mléka na tuto dávku těsta?
    Děkuji a přeji pěkný víkend
    Daniela

    • Dobrý den,
      suroviny na omládek, preferment i jiné – VŽDY z přichystaného, odváženého množství.
      Těsto je jemné i bez mléka 🙂 ale pokud opravdu máte potřebu přidat sušené, podívejte se na dávkování sušeného mléka na krabičce. Pokud pamatuji dobře, dávalo se 5 (?) lžiček na hrnek (250 ml) vody – takže tady polovina, je použito 120 ml.
      Ať se Vám podaří a hlavně – ať chutnají!
      Iva

  • A pak, že nejste rychlík, odpověděla jste dřív než jsem přijela z nákupu. Co se týká toho sušeného mléka tak ho chci použít jen ze zvědavosti. Buchty nejím, takže se nechám překvapit reakcí okolí. Těsto vykynulo během 30 min.

    • Snažím se nakouknout na stránky několikrát denně – kdyby někdo potřeboval rychlou radu….tolik k mé „rychlosti“ 🙂

  • Též koukám několikrát denně a pročítám recepty a hned počítám kolik která dobrota znamená minut na běžeckém trenažeru. Naštěstí mně baví péct i běhat. Ještě zeptám, ty buchty mám péct „horní dolní“ nebo „horkovzduch“.

  • Napadlo mně, že u remosky žádný horkovzduch není, tak jsem pekla jak říkáte. Vypadají skvěle, škoda že to nejím.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.