Mám ráda kynuté těsto i pro jeho variabilnost, možnosti tvarování.
Třeba pletené housky – všechny jsou z jednoho těsta, a přeci se maličko liší.

První způsob zaplétání, z jednoho pramene, je už hodně známý a umí ho spousta lidí.
Druhý způsob jsem někde našla na ofoceném listu z maďarského časopisu.
Třetí, snad nejjednodušší, mě napadl při plánování jednoho pečení – stačí „šišku“ těsta rozříznout a hned můžete zaplétat…

Použijte kterékoliv oblíbené těsto na housky, bulky nebo rohlíky. U nás je takovým univerzálním tohle:

 

Suroviny:

300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí

 

Postup:

z trochy vody, mouky a všeho droždí uděláme kvásek, který necháme 20 minut v teple kynout.

přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v teple třeba i hodinu kynout v míse zakryté utěrkou.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a můžeme tvarovat.

 

I. způsob

 

Housky z jednoho pramene

Housky z jednoho pramene

 

1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.

Housky z jednoho pramene III.

 

2) z každé bulky vyválíme delší pramen, po celé délce stejně silný

3) uděláme první oko

Housky z jednoho pramene

-1. krok-

4) pravý, volný konec pramene protáhneme vytvořeným okem

Housky z jednoho pramene

-2. krok-

5) oko přetočíme doleva

Housky z jednoho pramene

-3. krok-

6) a levý, volný konec pramene jím zleva svrchu protáhneme dospod, dovnitř oka

Housky z jednoho pramene

-4. krok-

7) všechny zapletené housky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout, potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

 

 

II. způsob

 

Housky z jednoho pramene II.

 

1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.

2) z každé bulky vyválíme 45-50 cm dlouhý pramen, po celé délce stejně silný a pak ho rozdělíme na dva nestejně dlouhé části (odřízneme 1/3 délky)

Housky z jednoho pramene II.

 

3) delší kus pramene ohneme a uříznutý kousek přiložíme do ohybu

Housky z jednoho pramene II.

 

4) pak začneme plést klasický cop ze tří pramenů

5) dopleteme do konce, konečky k sobě dobře přimáčkneme, aby se houska při kynutí a pečení nerozpletla.

Housky z jednoho pramene II.

6) všechny zapletené housky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout, potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

 

 

III. způsob

 

Housky z jednoho pramene III.

 

1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.

2) po odpočinku bulku rozválením protáhneme v „šišku“, tu svrchu zploštíme a kartou nebo nožem nařízneme tři prameny.

 

3) je-li třeba, prameny lehce povytáneme do délky a spleteme klasický cop. Není třeba se obávat hran na pramenech (které vzniknou krájením), kynutím se téměř ztratí.

Housky z jednoho pramene III.

 

4) všechny upletené housky necháme na plechu dokynout, pak potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

Housky z jednoho pramene III.

 

Housky z jednoho pramene III.