Housky z jednoho pramene III.

Mám ráda kynuté těsto i pro jeho variabilnost, možnosti tvarování.
Třeba pletené housky – všechny jsou z jednoho těsta, a přeci se maličko liší.

První způsob zaplétání, z jednoho pramene, je už hodně známý a umí ho spousta lidí.
Druhý způsob jsem někde našla na ofoceném listu z maďarského časopisu.
Třetí, snad nejjednodušší, mě napadl při plánování jednoho pečení – stačí „šišku“ těsta rozříznout a hned můžete zaplétat…

Použijte kterékoliv oblíbené těsto na housky, bulky nebo rohlíky. U nás je takovým univerzálním tohle:

 

Suroviny:

300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí

 

Postup:

z trochy vody, mouky a všeho droždí uděláme kvásek, který necháme 20 minut v teple kynout.

přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v teple třeba i hodinu kynout v míse zakryté utěrkou.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a můžeme tvarovat.

 

I. způsob

 

Housky z jednoho pramene

Housky z jednoho pramene

 

1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.

Housky z jednoho pramene III.

 

2) z každé bulky vyválíme delší pramen, po celé délce stejně silný

3) uděláme první oko

Housky z jednoho pramene

-1. krok-

4) pravý, volný konec pramene protáhneme vytvořeným okem

Housky z jednoho pramene

-2. krok-

5) oko přetočíme doleva

Housky z jednoho pramene

-3. krok-

6) a levý, volný konec pramene jím zleva svrchu protáhneme dospod, dovnitř oka

Housky z jednoho pramene

-4. krok-

7) všechny zapletené housky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout, potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

 

 

II. způsob

 

Housky z jednoho pramene II.

 

1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.

2) z každé bulky vyválíme 45-50 cm dlouhý pramen, po celé délce stejně silný a pak ho rozdělíme na dva nestejně dlouhé části (odřízneme 1/3 délky)

Housky z jednoho pramene II.

 

3) delší kus pramene ohneme a uříznutý kousek přiložíme do ohybu

Housky z jednoho pramene II.

 

4) pak začneme plést klasický cop ze tří pramenů

5) dopleteme do konce, konečky k sobě dobře přimáčkneme, aby se houska při kynutí a pečení nerozpletla.

Housky z jednoho pramene II.

6) všechny zapletené housky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout, potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

 

 

III. způsob

 

Housky z jednoho pramene III.

 

1) těsto rozdělíme na 8-10 dílků, z každého uděláme malou pevnou bulku a všechny je necháme asi 5-8 minut odpočinout.

2) po odpočinku bulku rozválením protáhneme v „šišku“, tu svrchu zploštíme a kartou nebo nožem nařízneme tři prameny.

 

3) je-li třeba, prameny lehce povytáneme do délky a spleteme klasický cop. Není třeba se obávat hran na pramenech (které vzniknou krájením), kynutím se téměř ztratí.

Housky z jednoho pramene III.

 

4) všechny upletené housky necháme na plechu dokynout, pak potřeme vejcem nebo vodou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

Housky z jednoho pramene III.

 

Housky z jednoho pramene III.

 

 

 

12 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den Ivo.
    Ty poslední vypadají asi nejlépe, tak se chci zeptat, ty budou asi potřené vajíčkem? A ještě jedna otázka při kolika stupních a jak dlouho péct . Děkuji Nikola

    • Dobré ráno, Nikolo, i mně se nejvíce líbí poslední způsob. I když – ten první je velice elegantní a stačí housky po umotání víc srovnat (mírně protáhnout, zúžitje) a už nebudou takové echt baculky jako ty na fotce.

      Ano, jsou potřené vajíčkem, ještě váce se blýskají ty, které potřete jen žloutkem – to je pak lesk jako blesk. Peču většinou na 200-220°C, kolem 15 minut (podle velikosti a barvy).
      Iva

  • Dobrý den, tak jsem je vyzkoušela, těsto úplně perfektní, krásně se s ním pracovalo a pletýnky úžasné. Jak chuťově, tak i na pohled. Děkuji za recept. Nikola

  • Ivi, tyto pletýnky jsem pletla podle I. způsobu a musím říct, že tak rychle jsem je upletené ještě nikdy neměla. 🙂 Těsto super, krásně nakynulo a pletýnky vypadají velice pěkně. Zkusila jsem nahradit 50g hl. mouky za ovesnou, tak jsem zvědavá, jaké budou. Zatím chládnou…

    • To mám radost! I z toho, že šlo motání dobře – spousta lidí si myslí, že ty z jednoho pramene je těžké motat 🙂

  • Ivuš, prohlídla jsem si všechny tři způsoby pletení a musím říct, že je to super! Ten první způsob znám a používám, ten druhý určitě vyzkouším, ale mám pocit, že pro mně nejlepší bude ten třetí způsob- udělat šišku a rozříznout na tři díly- to mně nadchlo!!! Příští pečení bude ve znamení pletení housek .

    • Mili, ten třetí mě jednou napadl, když jsem tvarovala něco jiného…ale potěšilo mě, že kynutím a pečením se hrany válečků ztratí a housky vypadají jako pletené klasicky 🙂

  • Krásné houstičky. Všechny tři druhy pletení se mi líbí, budu je zkoušet, už se těším.

  • Da se misto drozdi pouzit hotovy zitny kvasek? Pocitam s tim, ze by nebyly tak bile. V jakem mnozstvi?

Napsat komentář: Eva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.