Jeden ze starších receptů, vhodný pro domácí pekárny.
Mazanec je měkounký, málo sladký a díky jablkům vlhčí, výborný i bez másla. A domácí pekárna ho kdykoliv bez reptání uhněte, nechá vykynout a upeče – stačí jen předem odvážit potřebné suroviny :-)

Suroviny:

  • 150 ml vody
  • 150 g strouhaných jablek (asi 2 jablíčka)
  • 100 g rozinek
  • špetka soli
  • 50 g oleje
  • 50 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 530 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • pro vůni skořici nebo citrónovou kůru nebo koření Voňavé pečení s vanilkou – jak máte kdo rád

Jablkový mazanec

Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Sladký (nebo jiný, určený k přípravě a pečení kynutého sladkého bochníku), pokud nemáme, použijeme Základní program.

Po třetím hlazení můžeme vytáhnout háky, v buchtičce pak nebudou velké díry.

Pečení ukončíme už po 40 minutách, píchnutím špejle zkontrolujeme, jestli je mazanec upečený.

Pak ho opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.