Jablkové záviny máme doma moc rádi a tak je peču poměrně často. Většinou z těsta kynutého, které je použito i tady. Není to obyčejné těsto, ale ždímané, vlastnostmi podobné plundrovému, provalovanému. Závin voní jablky a skořicí, je nadýchaný, s tenounkou a křupavou kůrkou.

Suroviny:

Ždímané sádlové těsto – recept ZDE

Dále:

  • strouhaná jablka
  • několik piškotů
  • rozinky
  • skořice
  • cukr
  • vejce na potření závinu

Postup:

Těsto hned po vyždímání rozpůlíme na dva kratší kusy. Každou část s citem rozválíme na plát, kousky piškotovými drobečky a na ně nastrouháme jablka. Jablíčka provoníme mletou skořicí, kterou nešetříme, osladíme je cukrem a plát těsta zavineme. Uzavřeme jeho konce, můžeme je přitom podhrnout pod závin.

Doporučení: Chcete-li, aby těsto hodně lístkovalo, nedávejte náplně tak veliké množství, jako jste zvyklí u klasických závinů.


Takto připravené záviny uložíme vedle sebe na plech s pečícím papírem. Necháme je nakynout (20-30 minut), pak potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 min).

Výborné měkounké těsto s hezkým lístkováním, chutné i druhý den po upečení.

Přidejte komentář