Vyzkoušela jsem tiramisu klasické, které mi chutnalo asi nejvíc (konzerva, no :-) ), anansové a teď přišla řada na jahodové. Mile překvapilo, bylo opravdu výborné.
Inspirovala jsem se na italském webu.

Suroviny:

500 g mascarpone
500 g jahod
4 + 2 lžíce cukru
4 vejce
lžíce citrónové šťávy
200 ml vody

dlouhé piškoty (přibližně 300-350 g)

Jahodové tiramisu

Postup:

Polovinu jahod pokrájíme na drobounko a s 2 lžícemi cukru, citrónovou šťávou a vodou pomalým varem povaříme asi 30 minut. Pak necháme vychladit.

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky – z bílků ušleháme pevný sníh, žloutky pak ušleháme se 4 lžícemi cukru do pevné světlé pěny.

Ke žloutkům vmícháme mascarpone a nakonec opatrně zabalíme i sníh.

Do mísy vrstvíme sladkou hmotu, na ni piškoty omočené v jahodovém rozvaru, posypeme nasekanými zbylými jahodami a znovu sladkou ušlehanou hmotu. Vrstvy opakujeme až do spotřebování surovin, poslední bude ušlehaná hmota. (Jahody z rozvaru také spotřebujeme.)

Můžeme posypat kokosem, bílou nebo hořkou čokoládou, dobře zakryjeme a dáme vychladit do lednice.