Jak využít přebytky kvásku?

Jednou jsem dostala dotaz – co je to vlastně přebytek kvásku?
Jednoduché 🙂 jsou to jakékoliv zbytky kvásku po jeho založení, posilování nebo které neupotřebíte do těsta na pečivo…

Uchovávejte je pohromadě, v jedné nádobě v lednici, kde vydrží i 5-6 dnů a pak už je opravdu spotřebujte nebo raději vyhoďte. Čím déle v lednici leží, tím více enzymů obsahují, jsou kyselejší, přidané do těsta jsou už bez kynoucího přínosu, ale jen pro jeho ochucení.

Pokud se rozhodnete přebytky kvásku v kuchyni spotřebovat, můžete je použít například:

  • na zahuštění guláše, gulášových polévek (1-3 lžíce kvásku dobře rozmíchejte s trochou vody na řidší konzistenci, za stálého míchání vlijte do guláše a dobře provařte)
  • jako základ na výrobu různě ochucených krekrů a slaných tyček
  • k dochucení klasického těsta s droždím. Kus přidaného kvásku pozdvihne chuť jakýmkoliv pletýnkám, rohlíkům, vekám, a dokonce i sladkému, droždím kynutému pečivu. Chuť drožďových chlebů pozvedá kvásek směrem ke chlebům čistě kváskovým a zároveň jim lehce prodlouží trvanlivost.
  • na výrobu kváskových lívanců (k většímu množství kvásku přidat stejné nebo dvojnásobné množství pšeničné mouky, vejce, 1-3 lžíce oleje, 1-3 lžíce cukru, špetku soli a doředit mlékem nebo vodou, nechat 1-2 hodiny prokvasit a pak usmažit malé lívanečky, které podáváme s marmeládou nebo slazeným tvarohem a povidly, se zakysanou smetanou a ovocem…), popř. usmažíme slané lívance nebo placky ze slaného těsta.
  • k uvaření podkrkonošské polévkové klasiky, kysela
  • k ochucení sladkého pečiva, kypřeného práškem do pečiva nebo jedlou sodou (muffiny, řezy, bábovky, perníky aj.). Není třeba se bát možné lehounké nakyslosti, přidaný kvásek v těchto těstech působí spíš jako přidané podmáslí nebo jogurt. Nezapomeňte pak z recepturních surovin odečíst mouku a vodu, kterou do těsta přidaný kvásek vnáší.

A na závěr přidám jednu babskou radu 🙂
Moje babička každé jaro přilepšovala slepicím řídkým kváskem z trochy mouky, vody a kousku droždí, po kterém prý lépe nesly. Vzpomněla jsem si na to až tehdy, když mi sousedka vyprávěla o tom, jak slepicím chutnají přebytky kvásku, který nespotřebuje do chleba a hlavně – jak se jí po něm zdají čipernější.
Jestli je to zaručená „léčebná kůra“ pro domácí drůbež, nevím. Ale vzhledem k tomu, že kvásek obsahuje B vitamín a hodně bílkovin, určitě slepicím udělá dobře a vy se elegantním způsobem zbavíte přebytků kvásku, které byste jinak s mírným pocitem viny nebo lítosti vyhodili do odpadu.