Poměrně rychlé a málo pracné rohlíčky z kynutého těsta, které se ale kynout nenechává. Maličké, voňavé a vyborné, připravené podle kamarádky Jarky, které děkuji za propůjčení receptu, tohoto jejich „rodinného stříbra“.

Suroviny:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 g mísla
  • 2 vejce
  • 42 g droždi (celá kostka)
  • 1 lžice moučkového cukru
  • 8–9 lžic mléka
  • 1 vejce na potření před pečením

Náplň:

čokoládová (použita v rohlíčcích z fotografie – recept ZDE)
čokoládová náplň pudinková (recept ZDE)
ořechová (recept je ZDE)
maková (recept najdete ZDE)
tvarohová (recept ZDE)
(prostě – jakou má kdo rád)

Postup:

Na vál prosejeme mouku, do ní udělame důlek, přidáme sůl, nakrájene změklé máslo a obě vajička. Na to nadrobime droždí, zasypeme ho cukrem a pomocí postupně přidávaného mléka vše propracujeme v těsto.

Není třeba nechávat kynout, těsto hned rozdělíme na 6 dílů. Z každého vyválíme kruh, který rozřízneme na 8 výsečí. Na širší stranu všech trojuhelníčků lžičkou uložíme trochu náplně a těsto svineme do rohlíčku.

Všechny rohlíčky uložime na 2 plechy vyložené pečícím papírem nebo fólií, potřeme je vejcem a hned upečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch, 170 °C / asi 12–15 minut, dorůžova).

Po zchladnutí rohlíčky pocukrujeme.