Poměrně rychlé a málo pracné rohlíčky z kynutého těsta, které se ale kynout nenechává. Maličké, voňavé a vyborné, připravené podle kamarádky Jarky, které děkuji za propůjčení receptu, tohoto jejich „rodinného stříbra“.
Suroviny:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 250 g mísla
- 2 vejce
- 42 g droždi (celá kostka)
- 1 lžice moučkového cukru
- 8–9 lžic mléka
- 1 vejce na potření před pečením
Náplň:
čokoládová (použita v rohlíčcích z fotografie – recept ZDE)
čokoládová náplň pudinková (recept ZDE)
ořechová (recept je ZDE)
maková (recept najdete ZDE)
tvarohová (recept ZDE)
(prostě – jakou má kdo rád)
Postup:
Na vál prosejeme mouku, do ní udělame důlek, přidáme sůl, nakrájene změklé máslo a obě vajička. Na to nadrobime droždí, zasypeme ho cukrem a pomocí postupně přidávaného mléka vše propracujeme v těsto.
Není třeba nechávat kynout, těsto hned rozdělíme na 6 dílů. Z každého vyválíme kruh, který rozřízneme na 8 výsečí. Na širší stranu všech trojuhelníčků lžičkou uložíme trochu náplně a těsto svineme do rohlíčku.
Všechny rohlíčky uložime na 2 plechy vyložené pečícím papírem nebo fólií, potřeme je vejcem a hned upečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch, 170 °C / asi 12–15 minut, dorůžova).
Po zchladnutí rohlíčky pocukrujeme.
Dobrý den. Již jsem pekla čtyřikrát. Poprvé jsem použila Heru, podruhé máslo. Jako nejlepší variantu momentálně preferuji 50% hmotnosti Heru a 50% sádla. Nemá to chybu! Rohlíčky jsou nadýchané, měkoučké. Z náplní jsem vyzkoušela povidla, tvaroh i mák. Makové nádivky stačí ze 125 g.
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat,jestli po upečení nejsou cítít kvasnice. Na půl kila mouky dávám většinou půlku kvasnic. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, také raději používám droždí méně. Ale opravdu tu cítit není, nebojte.
Iva