Když přichází konečně jaro, všechno se začíná zelenat….
Do těsta na chléb stačí pokrájet dvě pořádné hrsti mlaďounkých kopřiv a z upečeného bochníku pak krájíme krajíce, ozdobené zelenými tečkami.

Jarní kváskový s kopřivami

Jarní kváskový s kopřivami

-těsto-

 

Suroviny:

60 g žitného kvasu
350 g vody
140 g žitné celozrnné jemné mouky
200 g žitné chlebové mouky
– zamícháme a v teple necháme asi 10-12 h kvasit

Dále:
190-220 g vody
3 lžičky soli
1/2 lžičky chlebového koření
2 velké hrsti mladých kopřiv
510 g pšeničné chlebové mouky

 

Jarní kváskový s kopřivami

Postup:

do hotového rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny (kopřivy opláchneme a nakrájíme nadrobno) a poměrně krátce smíchneme do těsta.
Zaryjeme proti osýchání a necháme v teple vykynout. Pak těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme bochník a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout.

 

Jarní kváskový s kopřivami
Upečeme v dobře vyhřáté troubě (220°C/45-50min).

Kdo nemá chlebové koření, může použít kmín – celý nebo drcený.
Místo kopřiv můžete vyzkoušet medvědí česnek, který má na jaře také své období bujného růstu.
Jarní kváskový s kopřivami
.
.
.