V plánu byl oběd, který jsem chtěla podávat s chlebem. Protože ho nebylo dostatečné množství, udělala jsem tyto opravdu rychlé dalamánky.
Chutnaly.
Suroviny:
170 ml (g) vody
3 lžíce oleje
lžička soli
špetka pepře (možno vynechat)
lžička drceného kmínu
lžička cukru
70 g žitné celoznné mouky jemně mleté
70 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
150 g hladké mouky
8 g droždí
(Množství na 5 dalamánků, kdo potřebuje více, vše zdvojnásobí.)
Postup:
množství surovin je celkem malé, proto se v pekárně těžko míchá. Dělala jsem klasicky, robotem. Ti, co s kynutým těstem moc zkušeností nemají, můžou nahlédnout do článku Pracujeme i bez pekárny.
Vykynuté těsto lehce propracujeme, rozdělíme na 5 dílů a (pokud je třeba) na lehce pomoučeném stole vytvarujeme do bochánků – dalamánků. Uložíme je na plech, můžeme naříznout a necháme vykynout.
Vykynuté potřeme vodou, můžeme sypnout celým kmínem nebo i hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25min).
Dobrý den, dnes jsem zkusila Vaše dalamánky, jedním slovem LUXUS !!! Vodu jsem půlila s kefírem a přidala jsem místo 20gr mouky 20gr jemně mletých vloček….do těsta jsem dala slunečnici a sypala také slunečnicí…děkuji za recept, zůstane stálicí v mém pečení Monika
Dobrý den, jsem ráda, že nezklamaly ;-)
Iva