Našemu tělu velmi prospěšné lněné semínko používám při pečení poměrně často. Abychom jej mohli využít co nejlépe, přidávám semínko do těsta čerstvě pomleté na elektrickém kávomlýnku. Rohlíky, zadělané bílým jogurtem skvěle chutnají, jsou vzdušné i pružné, strakaté právě mletým lněným semínkem.
Na své kvalitě a pružnosti moc neztrácí ani druhý den po upečení (za předpokladu, že nějaké zbudou).

Suroviny:

210 g vody
30 g změklého sádla
50 g jogurtu
1 lžička cukru
500 g hladké mouky
20 g mletého lněného semínka
2 rovné lžičky soli
12-15 g čerstvého droždí

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme 2 lžíce mouky (vše z odváženého, přichystaného množství surovin), dobře promícháme a necháme 20 minut pracovat. K tomuto kvásku pak přidáme zbytek surovin a dobře uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme zakryté v teple kynout 45-60 minut.

Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a z každého uděláme bulku. Po 5-7 minutovém odpočinku bochánky rozválíme a srolujeme do rohlíku – na plech je uložíme všechny vedle sebe.

Po 30-40 minutách kynutí rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače (můžeme posypat celým lněným semínkem) a zprudka upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/12-13 minut).

—————————–

Nemáte-li lněné semínko na čem pomlít, dejte ho do těsta celé, ale bude potřeba ubrat trochu vody, kterou pak těsto zaděláte.