Každoročně brzy zjara vyhlížím období, kdy začnou bujně růst mladé kopřivy. Jejich mladé vršky sbíráme a připravujeme z nich chutný špenát nebo je moc ráda přidávám do těsta na chleba či bílé pečivo. Strakaté uzlíky, zadělané jogurtem, doplňují kopřivy a strouhaný sýr, který můžete vynechat, pokud na něj nemáte zrovna chuť.

Suroviny:

  • 70 g bílého jogurtu
  • 200-220 g vody
  • 500 g hladké mouky (nebo polovina hladké a polovina polohrubé mouky)
  • 1 lžička cukru
  • 50 g změklého sádla
  • 10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1-2 hrsti drobně sekaných mladých kopřiv
  • cca 30-50 g strouhaného tvrdého sýra

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 20 minut odpočinout. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto – kopřivy přidáme teprve v závěru hnětení tak, aby se v těstě rovnoměrně rozptýlily.

Těsto necháme asi hodinu vykynout, pak ho propracujeme a rozdělíme na 12- 16 dílků. Z každého kousku těsta nejprve uděláme bulku a po krátkém 5-7 minutovém odpočinku ze všech vyválíme prameny, které smotáme do uzlů podle foto postupu.

Všechny uzlíky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220°C/10-15 minut podle velikosti).


Pokud bulky prsty lehce zploštíte, narazíte je raznicí a upečete jako kaiserky, práci si ještě zjednodušíte.