Jogurtové věnečky se skořicí

Příjemně tvárné těsto s jogurtem, výborná chuť, nevšední tvar – a přitom tak snadno tvarovatelné.

 

Suroviny:
150 g bílého jogurtu
50 ml vody
vanilkový cukr
30 g cukru krupice
30 g oleje
špetka soli
14-15 g droždí
300 g hladké mouky

Náplň:
cukr, může být i vanilkový

mletá skořice
máslo

 

Jogurtové věnečky se skořicí
Postup:
suroviny dáme do pekárny (nejdříve tekuté, pak tuhé) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (měla jsem jich 5) a z každého uděláme bochánek, který necháme asi 10 minut odpočinout.

Pak vyválíme, potřeme změklým máslem, sypneme cukrem a skořicí….

Jogurtové věnečky se skořicí

-rozválený plát s máslem, cukrem a skořicí-

 

 

 

….a celý ovál nakrájíme na proužky – u jednoho okraje nedořízneme, takže nám drží pěkně pohromadě.

Jogurtové věnečky se skořicí

-z jedné strany několikrát naříznutý-

 
Všechny prameny vezmeme do ruky (shrneme je do dlaně), do druhé ruky vezmeme pevný nerozřezaný konec, celý cop zkroutíme jako při ždímání….

Jogurtové věnečky se skořicí

-zkroutíme dohromady-

 

 

….a stočíme do věnce.

Jogurtové věnečky se skořicí

 

Jogurtové věnečky se skořicí

-a smotáme do věnečku-

Necháme na plechu nakynout, pak potřeme vejcem, můžeme sypnout plátky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 15-18 min)

 

Jogurtové věnečky se skořicí

Jogurtové věnečky se skořicí

 

 

      

6 komentářůLeave a comment

  • Dnes jsem je upekla, přidala jsem navíc ještě rozinky. Trochu se mi při pečení rozjely do šířky, příště je musím ještě víc zakroutit. Jinak jsou ovšem skvělé, voňavé a vypadají naprosto luxusně.

  • Dobrý den, ráda bych upekla venecky,ale nemám pekárnu. Půjde těsto udělat i bez ní? Předpokládám, že musím nechat nejprve vzejít kvásek? Děkuji

    • Dobrý den, ano, samozřejmě jde zadělat i bez pekárny. Klasicky, jako jste zvyklá zadělávat jakékoliv kynuté těsto 😉

  • Dobrý den,šlo by těsto udělat i z kvasku? Jaký by jste prosím doporučila poměr na rozkvas? Asi 50 g mouky a 50 vody? Děkuji

    • Dobrý den, můžete zkusit. Z pšeničného nebo žitného kvasu, do rozkvasu dejte 30 % recepturní mouky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.