Příjemně tvárné těsto s jogurtem, výborná chuť, nevšední tvar – a přitom tak snadno tvarovatelné.
Suroviny:
150 g bílého jogurtu
50 ml vody
vanilkový cukr
30 g cukru krupice
30 g oleje
špetka soli
14-15 g droždí
300 g hladké mouky
Náplň:
cukr, může být i vanilkový
mletá skořice
máslo
Postup:
suroviny dáme do pekárny (nejdříve tekuté, pak tuhé) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (měla jsem jich 5) a z každého uděláme bochánek, který necháme asi 10 minut odpočinout.
Pak vyválíme, potřeme změklým máslem, sypneme cukrem a skořicí….
….a celý ovál nakrájíme na proužky – u jednoho okraje nedořízneme, takže nám drží pěkně pohromadě.
Všechny prameny vezmeme do ruky (shrneme je do dlaně), do druhé ruky vezmeme pevný nerozřezaný konec, celý cop zkroutíme jako při ždímání….
….a stočíme do věnce.
Necháme na plechu nakynout, pak potřeme vejcem, můžeme sypnout plátky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 15-18 min)
Dnes jsem je upekla, přidala jsem navíc ještě rozinky. Trochu se mi při pečení rozjely do šířky, příště je musím ještě víc zakroutit. Jinak jsou ovšem skvělé, voňavé a vypadají naprosto luxusně.
Děkuji za zprávu i pochvalu 🙂
Dobrý den, ráda bych upekla venecky,ale nemám pekárnu. Půjde těsto udělat i bez ní? Předpokládám, že musím nechat nejprve vzejít kvásek? Děkuji
Dobrý den, ano, samozřejmě jde zadělat i bez pekárny. Klasicky, jako jste zvyklá zadělávat jakékoliv kynuté těsto 😉
Dobrý den,šlo by těsto udělat i z kvasku? Jaký by jste prosím doporučila poměr na rozkvas? Asi 50 g mouky a 50 vody? Děkuji
Dobrý den, můžete zkusit. Z pšeničného nebo žitného kvasu, do rozkvasu dejte 30 % recepturní mouky.