Hodně světlý chleba, s přibližně 20% žitné chlebové mouky.
Jogurt ho přirozeně okyselí, omládek  mu pomůže nádherně vyběhnout, vykynout a rozvinout co nejvíc přirozených chutí.

Suroviny:

Na omládek:
170 g teplé vody
1 lžičku sladěnky nebo včelího medu
8 g čerstvého droždí
200 g hladké mouky
– vše spolu dobře umícháme a zakryté necháme 45-60 minut pracovat

Dále do těsta:
150 g vody
lžíce oleje
100 g hustého bílého jogurtu
3-4 lžičky kmínu
2,5 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g (i 220-230, podle hustoty jogurtu) hladké mouky

Jogurtový kmíňák s omládkem

-světlounký, okatý chleba-

Postup:

Těsto na tento chleba jsem dělala robotem, ale určitě půjde vymísit i ve velké pekárně.

K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme pěkně pevné těsto, které necháme dobře nakynout.
Hotové těsto na vále dobře propracujeme a utvoříme z něj kulatý nebo oválný bochník, který necháme kynout už na pečící podložce na plechu.
Potřeme vodou po celém povrchu a dáme péct do dobře vyhřáté trouby (220°C) na 50 minut. V půli pečení bochník ještě jednou potřeme vodou.

Jogurtový kmíňák s omládkem

-s křupavou kůrkou-

7 komentářůLeave a comment

  • Ivi, podle tohoto receptu jsem upekla bulky – jen jsem 100 g hladké mouky nahradila pšeničnou celozrnnou, aby byly zdravější :-). Těsto kynulo doslova před očima a výsledkem jsou krásně měkoučké nadýchané bulky. Byly plánované na večeři, ale nevím, jestli do té doby aspoň nějaká vydrží, protože mizí a mizí a mizí … 🙂

  • Tento chlebík je opravdu moc dobrý. Doporučovala jste mi ho pod receptem na bramborový chléb, který mi také chutnal, ale tenhle mi chutná víc. Dávala méně kmínu, ale doma říkali, že je ho tam málo, takže příště bych ho dala tolik, kolik je v receptu. Těsto mi jenom kynulo hodně pomalu (téměř vůbec), ale to bylo asi kvůli nízké teplotě. Dala jsem ho tedy ještě hodinu kynout do trouby a pak bylo všechno v pořádku. 🙂 Střídka je krásně měkká a kůrka opravdu křupavá, (ale ne tvrdá!).

    • Jen jsem se ještě chtěla zeptat, jak poznáte, že je upečeno. Když jsem ho po 25 minutách potírala vodou přišlo mi, že už je hotový.

      • Těší mě, že i Vám se chleba povedl a hlavně – že chutnal! Jak poznám, že je upečeno? Nepoznám, spoléhám se na zkušenosti s pečením ve své troubě. Chleby z 500 g mouky peču obvykle 40-45 minut, ty větší o trochu déle. Pokud chleba rychle chytá barvu, dejte ho příště v troubě co nejníž a jestli ani tohle nepomůže, téměř upečený chléb svrchu zakryjte alobalem a dopečte. 🙂

        • Děkuju za odpověď. Co se týče doby pečení, budu se tedy prozatím řídit údaji v receptech.
          Myslíte si, že pro začátečníka má smysl zakládat si kvásek? Docela dost o tom teď uvažuji a líbí se mi ta „ananasová“ metoda…

          • Dobrý den, kvásek? To stoprocentně! Kromě trochy práce a času, který tomu věnujete (a moc ho třeba opravdu není), jde jen o trošku mouky….kterou byste vyhodila, kdyby se náhodou nepovedlo 🙂 ale povede se, nebojte! Ananasová metoda je velice spolehlivá. A je to úžasné dobrodružství.
            Kdyby bylo cokoliv třeba, napište i na mail, bude to snad ještě rychlejší a pružnější než tady – info@pekarnomanie.cz
            Ať se Vám to povede!
            Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.