Hodně světlý chleba, s přibližně 20% žitné chlebové mouky.
Jogurt ho přirozeně okyselí, omládek mu pomůže nádherně vyběhnout, vykynout a rozvinout co nejvíc přirozených chutí.
Suroviny:
Na omládek:
170 g teplé vody
1 lžičku sladěnky nebo včelího medu
8 g čerstvého droždí
200 g hladké mouky
– vše spolu dobře umícháme a zakryté necháme 45-60 minut pracovat
Dále do těsta:
150 g vody
lžíce oleje
100 g hustého bílého jogurtu
3-4 lžičky kmínu
2,5 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g (i 220-230, podle hustoty jogurtu) hladké mouky
Postup:
Těsto na tento chleba jsem dělala robotem, ale určitě půjde vymísit i ve velké pekárně.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme pěkně pevné těsto, které necháme dobře nakynout.
Hotové těsto na vále dobře propracujeme a utvoříme z něj kulatý nebo oválný bochník, který necháme kynout už na pečící podložce na plechu.
Potřeme vodou po celém povrchu a dáme péct do dobře vyhřáté trouby (220°C) na 50 minut. V půli pečení bochník ještě jednou potřeme vodou.
Ivi, podle tohoto receptu jsem upekla bulky – jen jsem 100 g hladké mouky nahradila pšeničnou celozrnnou, aby byly zdravější :-). Těsto kynulo doslova před očima a výsledkem jsou krásně měkoučké nadýchané bulky. Byly plánované na večeři, ale nevím, jestli do té doby aspoň nějaká vydrží, protože mizí a mizí a mizí … :-)
:-) to jsem ráda!
Tento chlebík je opravdu moc dobrý. Doporučovala jste mi ho pod receptem na bramborový chléb, který mi také chutnal, ale tenhle mi chutná víc. Dávala méně kmínu, ale doma říkali, že je ho tam málo, takže příště bych ho dala tolik, kolik je v receptu. Těsto mi jenom kynulo hodně pomalu (téměř vůbec), ale to bylo asi kvůli nízké teplotě. Dala jsem ho tedy ještě hodinu kynout do trouby a pak bylo všechno v pořádku. 🙂 Střídka je krásně měkká a kůrka opravdu křupavá, (ale ne tvrdá!).
Jen jsem se ještě chtěla zeptat, jak poznáte, že je upečeno. Když jsem ho po 25 minutách potírala vodou přišlo mi, že už je hotový.
Těší mě, že i Vám se chleba povedl a hlavně – že chutnal! Jak poznám, že je upečeno? Nepoznám, spoléhám se na zkušenosti s pečením ve své troubě. Chleby z 500 g mouky peču obvykle 40-45 minut, ty větší o trochu déle. Pokud chleba rychle chytá barvu, dejte ho příště v troubě co nejníž a jestli ani tohle nepomůže, téměř upečený chléb svrchu zakryjte alobalem a dopečte. :-)
Děkuju za odpověď. Co se týče doby pečení, budu se tedy prozatím řídit údaji v receptech.
Myslíte si, že pro začátečníka má smysl zakládat si kvásek? Docela dost o tom teď uvažuji a líbí se mi ta „ananasová“ metoda…
Dobrý den, kvásek? To stoprocentně! Kromě trochy práce a času, který tomu věnujete (a moc ho třeba opravdu není), jde jen o trošku mouky….kterou byste vyhodila, kdyby se náhodou nepovedlo :-) ale povede se, nebojte! Ananasová metoda je velice spolehlivá. A je to úžasné dobrodružství.
Kdyby bylo cokoliv třeba, napište i na mail, bude to snad ještě rychlejší a pružnější než tady – info@pekarnomanie.cz
Ať se Vám to povede!
Iva
Zdravím..můžu použít místo jogurtu i zakysanou smetanu?
Dobrý den, pravděpodobně ano, ale já bych ji do chleba určitě nedávala.
Iva
Můžu vědět proč byste nedávala? Neměla jsem bílý jogurt,tak jsem to riskla a výsledek super. Zkusím i ten jogurt a porovnám výsledky
Protože zakyska obsahuje kromě mléčného základu i dost tuku. A vy pečete chleba, ne buchtu :-) Také jsem to kdysi zkusila, a nebylo to ono. Ale – sto lidí, sto chutí :-) já se jen snažila poradit.
Hezký den!
Iva
Dobrý den, jak dlouho asi má kynout těsto a poté bochník? V pečení chleba jsem začátečník, tak tápu. Děkuji. A jsem ráda za vaše stránky.
Dobrý den, Milado,
těsto asi hodinu a vytvarovaný bochní ani ne celou hodinu. Stejně doba záleží na tom, jak hodně teplo – chladno doma máte.
Dejte vědět, jak se chleba povedl a časy poladíme, pokud bude třeba.
Iva
Moc děkuji, jdu na to. Určitě dám vědět.
Dobrý den, podávám hlášení – těsto kynulo asi 1 a půl hodiny, samotný chléb kynul rychleji, hodinu. A je výborný. Moc děkuju. Začínám mít chuť zkusit pracovat s kváskem, ač se mi to zdá strašně složité. Ale, když to člověk nezkusí…….
Hezký den, Milada