Hodně světlý chleba, s přibližně 20% žitné chlebové mouky.
Jogurt ho přirozeně okyselí, omládek  mu pomůže nádherně vyběhnout, vykynout a rozvinout co nejvíc přirozených chutí.

Suroviny:

Na omládek:
170 g teplé vody
1 lžičku sladěnky nebo včelího medu
8 g čerstvého droždí
200 g hladké mouky
– vše spolu dobře umícháme a zakryté necháme 45-60 minut pracovat

Dále do těsta:
150 g vody
lžíce oleje
100 g hustého bílého jogurtu
3-4 lžičky kmínu
2,5 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g (i 220-230, podle hustoty jogurtu) hladké mouky

Jogurtový kmíňák s omládkem

-světlounký, okatý chleba-

Postup:

Těsto na tento chleba jsem dělala robotem, ale určitě půjde vymísit i ve velké pekárně.

K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme pěkně pevné těsto, které necháme dobře nakynout.
Hotové těsto na vále dobře propracujeme a utvoříme z něj kulatý nebo oválný bochník, který necháme kynout už na pečící podložce na plechu.
Potřeme vodou po celém povrchu a dáme péct do dobře vyhřáté trouby (220°C) na 50 minut. V půli pečení bochník ještě jednou potřeme vodou.

Jogurtový kmíňák s omládkem

-s křupavou kůrkou-