Obyčejné pečivo, nejlepší hned v den upečení.
Zkusila jsem kaiserky narazit jinak, než je doporučováno. Místo naražení, otočení a kynutí kaiserky vzhůru nohama, pak otočit zpátky a upéct – z bulky udělat a nakynout nižší placku, kterou hned po oražení dáme péct.
Kaiserky jsou pěkné na oba způsoby.

Suroviny:

160 g vody
rovná lžička cukru
rovná lžička soli
15 g dobrého oleje
12 g droždí
100 g polohrubé mouky
180-190 g hladké mouky

 

Kaiserky (ražené)

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, pak tuhé a necháme pekárnou jen zamíchat (program Nudlové těsto nebo program Těsto, ale před kynutím pečku vypnout).
Těsto nenecháme kynout v pečce proto, že je ho poměrně málo, není úplně tuhé a vykynuté bychom ho pak z formy asi hůř dostávali. Proto kyne v míse.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9 dílů (51-53 g) a z každého z nich uděláme bulku.

 

Kaiserky (ražené)

Necháme 5-10min odpočinout, z bulky rozmačkáváním uděláme placku asi o tloušťce malíčku (jde to velice dobře) a všechny je necháme kynout na pomoučené ploše.

Kaiserky (ražené)
Rozehřejeme troubu, každou placku orazíme pomoučenou raznicí – pořádně „rozkrojit“ až na pracovní plochu a opatrně ji přendáme na plech.

Kaiserky (ražené)

 

Pomašlujeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby (200°C/15min).

Oražením vykynutá placka trochu splaskne, ale v horké troubě zas rychle vyběhne nahoru. Kdyby nebyla zespod pomoučená, vzorek by naspodu kaiserky zanikl. Takhle se hezky zachová – je to vidět na kaiserce na posledním fotu.

 

10 Comments

  • Posted 16.3.2016 10:54 od Lenka 0Likes

    Dobry den chtela bych se zeptat nebo poradit jakou mouku pouzit a kolik na celozrnne kraiserky Jinak dekuji za dobre recepty Moc jsem jich delala pokaždé se většinou povedly Předem děkuji za odpovět

  • Posted 16.3.2016 18:01 od Lenka 0Likes

    Dobry vecěr Nekdříve bych chtěla poděkovat za skvělé recpty Hodně jsem jich vyzkoušela Dalo by se použit celozrnnou mouku a jaký poměr na tyhle kraiserky Děkuji předem .

  • Posted 16.9.2020 19:00 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, mohla bych prosím do receptu na tmavé kaiserky přidat po lžičce lnu, sezamu a slunečnice? Děkuji Martina

    • Posted 17.9.2020 9:30 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Martino,
      určitě přidejte. Pokud by bylo těsto malinko tužší, nebude problém zapracovat do něj lžičku – dvě vody. Semínek nebude tolik, aby překážela raznici 🙂
      Iva

  • Posted 12.12.2020 7:16 od Rose 0Likes

    Dobrý den, jak dlouho nechat kynout v mise a nasledne na valu? Dekuju.

    • Posted 12.12.2020 11:27 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      v míse necháte kynout do zdvojnásobení objemu a před pečením asi 30 minut.
      Iva

Přidejte komentář