Obyčejné pečivo, nejlepší hned v den upečení.
Zkusila jsem kaiserky narazit jinak, než je doporučováno. Místo naražení, otočení a kynutí kaiserky vzhůru nohama, pak otočit zpátky a upéct – z bulky udělat a nakynout nižší placku, kterou hned po oražení dáme péct.
Kaiserky jsou pěkné na oba způsoby.

Suroviny:

160 g vody
rovná lžička cukru
rovná lžička soli
15 g dobrého oleje
12 g droždí
100 g polohrubé mouky
180-190 g hladké mouky

 

Kaiserky (ražené)

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, pak tuhé a necháme pekárnou jen zamíchat (program Nudlové těsto nebo program Těsto, ale před kynutím pečku vypnout).
Těsto nenecháme kynout v pečce proto, že je ho poměrně málo, není úplně tuhé a vykynuté bychom ho pak z formy asi hůř dostávali. Proto kyne v míse.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9 dílů (51-53 g) a z každého z nich uděláme bulku.

 

Kaiserky (ražené)

Necháme 5-10min odpočinout, z bulky rozmačkáváním uděláme placku asi o tloušťce malíčku (jde to velice dobře) a všechny je necháme kynout na pomoučené ploše.

Kaiserky (ražené)
Rozehřejeme troubu, každou placku orazíme pomoučenou raznicí – pořádně „rozkrojit“ až na pracovní plochu a opatrně ji přendáme na plech.

Kaiserky (ražené)

 

Pomašlujeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby (200°C/15min).

Oražením vykynutá placka trochu splaskne, ale v horké troubě zas rychle vyběhne nahoru. Kdyby nebyla zespod pomoučená, vzorek by naspodu kaiserky zanikl. Takhle se hezky zachová – je to vidět na kaiserce na posledním fotu.