Obyčejné pečivo, nejlepší hned v den upečení.
Zkusila jsem kaiserky narazit jinak, než je doporučováno. Místo naražení, otočení a kynutí kaiserky vzhůru nohama, pak otočit zpátky a upéct – z bulky udělat a nakynout nižší placku, kterou hned po oražení dáme péct.
Kaiserky jsou pěkné na oba způsoby.
Suroviny:
160 g vody
rovná lžička cukru
rovná lžička soli
15 g dobrého oleje
12 g droždí
100 g polohrubé mouky
180-190 g hladké mouky
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, pak tuhé a necháme pekárnou jen zamíchat (program Nudlové těsto nebo program Těsto, ale před kynutím pečku vypnout).
Těsto nenecháme kynout v pečce proto, že je ho poměrně málo, není úplně tuhé a vykynuté bychom ho pak z formy asi hůř dostávali. Proto kyne v míse.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9 dílů (51-53 g) a z každého z nich uděláme bulku.
Necháme 5-10min odpočinout, z bulky rozmačkáváním uděláme placku asi o tloušťce malíčku (jde to velice dobře) a všechny je necháme kynout na pomoučené ploše.
Rozehřejeme troubu, každou placku orazíme pomoučenou raznicí – pořádně „rozkrojit“ až na pracovní plochu a opatrně ji přendáme na plech.
Pomašlujeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby (200°C/15min).
Oražením vykynutá placka trochu splaskne, ale v horké troubě zas rychle vyběhne nahoru. Kdyby nebyla zespod pomoučená, vzorek by naspodu kaiserky zanikl. Takhle se hezky zachová – je to vidět na kaiserce na posledním fotu.
Dobry den chtela bych se zeptat nebo poradit jakou mouku pouzit a kolik na celozrnne kraiserky Jinak dekuji za dobre recepty Moc jsem jich delala pokaždé se většinou povedly Předem děkuji za odpovět
Dobrý den, Lenko, zkuste jako kaiserky udělat tyto celozrnné rohlíky
https://www.pekarnomanie.cz/celozrnne-rohliky-s-omladkem/
nebo i tyto jsou hodně celozrnné ;-)
https://www.pekarnomanie.cz/filipky/
Celozrnne kaiserky(Filipky)pect jako kaiserky na 200 stupnu nebo jako Filipky na 220 a 25 minut?
Spíš ten druhý příklad ;-)
Dobry vecěr Nekdříve bych chtěla poděkovat za skvělé recpty Hodně jsem jich vyzkoušela Dalo by se použit celozrnnou mouku a jaký poměr na tyhle kraiserky Děkuji předem .
Dobrý den, mohla bych prosím do receptu na tmavé kaiserky přidat po lžičce lnu, sezamu a slunečnice? Děkuji Martina
Dobrý den, Martino,
určitě přidejte. Pokud by bylo těsto malinko tužší, nebude problém zapracovat do něj lžičku – dvě vody. Semínek nebude tolik, aby překážela raznici :-)
Iva
Dobrý den, jak dlouho nechat kynout v mise a nasledne na valu? Dekuju.
Dobrý den,
v míse necháte kynout do zdvojnásobení objemu a před pečením asi 30 minut.
Iva
Moc dekuju :)