Receptů na kaiserky je hodně, snad každý z nás už některý z nich vyzkoušel.
Nejraději je dělávám z obyčejného, vodou zadělávaného těsta, s trochou tuku, droždím a převážně hladkou moukou.
Nejrychlejší způsob je naražení jednou z raznic, které jsou už dnes lehce k sehnání a stojí pár korun. Třeba Tescoma má hodně zdařilé raznice, mám je doma a jsem s nimi zcela spokojená.
Pokud chcete vyzkoušet ruční tvarování kaiserek, doporučuji si po prohlédnutí návodu vyzkoušet to na kolečku z látky nebo plastelíny – aspoň vás pak, při práci s živým těstem, nic nezaskočí.
Vykynuté těsto na kaiserky propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak každou z nich rozválíme na kolečko a můžeme tvarovat.
- -rozmáčkneme nebo rozválíme na středně velkou placku-
- -přes prst přeložíme okraj do středu a tam přimáčkneme-
- -totéž opakujeme s vedlejším kouskem okraje-
- -a nezapomeneme vždy ve středu kaiserky přimáčknout-
- -poslední kousek okraje přehneme také do středu a zároveň složíme i pod okraj PRVNÍHO skladu-
- -stejná fotka, jako předchozí, s popisem-
Po založení posledního skladu je všechny ve středu kaiserky zamáčkneme, aby se nerozevíraly a dáme na plech s fólií nebo pečícím papírem kynout – skladem dolů, tedy vzhůru nohama.
- -střed dobře přimáčkneme a hotové kaiserky necháme na plechu kynout nohama vzhůru-
- -před uložením na plech-
- -uloží se nakynout vzhůru nohama, aby se nerozmotaly-
Vykynuté je opatrně obrátíme, potřeme vejcem nebo vodou a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby.