Už několikrát mi kamarádka říkala, že se ve většině receptů používá zbytečně mnoho droždí. Ale věřte tomu, když nás babičky i maminky učily stylem – …… a teď tam přidej kostku droždí……..!
Postupem času jsem si pečení se sníženým množstvím kvasnic vyzkoušela i já….. Zvykám si na to a snažím se množství droždí v receptech téměř pokaždé snižovat – samozřejmě, že tučnější a sladká těsta ho pořád potřebují více, než ta ostatní…..
Stalo se mi, že jsem si pozdě odpoledne dala do pekárny suroviny na chleba (500 g mouky, lžíce kvásku – celý původní recept je ZDE , pekla jsem tu menší verzi….) a když jsem sáhla pro droždí, zjistila jsem, že se ho v rohu krabičky krčí maličký zbytek, zabalený v alobalu. Po zvážení – přesné 3 g, potřebovala jsem 9-10 g a koupit ho opravdu nebylo kde.
Zkusila jsem zadělat těsto s tím, že ho po umíchání nechám mnohem déle vykynout. Použila jsem program Těsto, po jeho ukončení pekárnu vypnula a nechala v klidu stát, zavřenou i s těstem.
Přibližně po hodině, hodině a půl jsme nakoukli a manžel s despektem zkonstatoval, že z téhle plastelíny asi nic dobrého nebude…..nicméně jsem těsto nechala minutu prohřát (na minutu zapnutým programem Pečení) a znovu ho nechala v zavřené pekárně dělat, co umí
Umělo, nakynulo. Od té doby, co skončil program Těsto, to trvalo asi 3 hodiny, ale těsto nakynulo do stejné výšky jako obvykle. Zapnuli jsme program Pečení a za hodinu z pekárny vytahovali nádherný, lehounký chleba.
Samozřejmě, že tohle nebude ten správný postup pro člověka, který na chleba čeká, a proto i pospíchá. Nám ale stačilo, aby byl chleba upečený s tím minimem droždí, co doma bylo, a třeba i do hodně pozdního večera. Překvapilo mě, že kromě toho, že byl chleba dobrý, byl zároveň malinko jiný – mechovější, i chutnější – voňavější.
Další chléb s minimem droždí byl takto pečený už záměrně – celý popis postupu i s gramáží ZDE.
Tak tento chleba peču už pár let,je to takový náš favorit č.1,a peču ho v remosce,je luxusní jako všechny recepty od Vás.
Děkuji :-)
Zdravím, ten odkaz na „celý původní recept ZDE“ nefunguje, prosím copak je to za chleba? Vypadá skoro jako kupovaný tousťák. A ten bych potřebovala, protože žádný jiný paňáři doma na milost vzít nechtějí. Moc děkuji.
Dobrý den,
děkuji za upozornění, odkaz jsem upravila. Jde o chleba s prefermentem a lžící kvásku. Snad už bude fungovat vše, jak má. :-)
Iva
Dobrý den ..zaujal mě tento recept..zeptám se kdy se dává lžíce toho kvásku..k té mouce a k droždí když se zadělala ten fregment který kyne těch 12 hod. děkuji..
Dobrý den, lžíce kvásku je v tomto chlebu spíš jen pro dochucení, takže ho přidávám spolu s ostatními surovinami, než zadělám těsto.
Iva