Už několikrát mi kamarádka říkala, že se ve většině receptů používá zbytečně mnoho droždí. Ale věřte tomu, když nás babičky i maminky učily stylem – …… a teď tam přidej kostku droždí……..!

Postupem času jsem si pečení se sníženým množstvím kvasnic vyzkoušela i já….. Zvykám si na to a snažím se množství droždí v receptech téměř pokaždé snižovat – samozřejmě, že tučnější a sladká těsta ho pořád potřebují více, než ta ostatní…..

Stalo se mi, že jsem si pozdě odpoledne dala do pekárny suroviny na chleba (500 g mouky, lžíce kvásku – celý původní recept je ZDE , pekla jsem tu menší verzi….) a když jsem sáhla pro droždí, zjistila jsem, že se ho v rohu krabičky krčí maličký zbytek, zabalený v alobalu. Po zvážení – přesné 3 g, potřebovala jsem 9-10 g a koupit ho opravdu nebylo kde.

Zkusila jsem zadělat těsto s tím, že ho po umíchání nechám mnohem déle vykynout. Použila jsem program Těsto, po jeho ukončení pekárnu vypnula a nechala v klidu stát, zavřenou i s těstem.

Přibližně po hodině, hodině a půl jsme nakoukli a manžel s despektem zkonstatoval, že z téhle plastelíny asi nic dobrého nebude…..nicméně jsem těsto nechala minutu prohřát (na minutu zapnutým programem Pečení) a znovu ho nechala v zavřené pekárně dělat, co umí

Umělo, nakynulo. Od té doby, co skončil program Těsto, to trvalo asi 3 hodiny, ale těsto nakynulo do stejné výšky jako obvykle. Zapnuli jsme program Pečení a za hodinu z pekárny vytahovali nádherný, lehounký chleba.

Chleba s prefermentem a lžící kvásku

…na řezu….

Samozřejmě, že tohle nebude ten správný postup pro člověka, který na chleba čeká, a proto i pospíchá. Nám ale stačilo, aby byl chleba upečený s tím minimem droždí, co doma bylo, a třeba i do hodně pozdního večera. Překvapilo mě, že kromě toho, že byl chleba dobrý, byl zároveň malinko jiný – mechovější, i chutnější – voňavější.

Další chléb s minimem droždí byl takto pečený už záměrně – celý popis postupu i s gramáží ZDE.