Anglické rohlíky zná z obchodů asi každý. Tyto kefírové bagety jim typově jsou dost podobné, kefír a koření ale těsto ochutí trochu jiným směrem a výsledek je výborný :-)

Těsta je hodně, téměř z kila mouky. Pro menší množství strávníků můžete těsto zadělat z poloviny dávky surovin.

 Suroviny:

400 g kefíru
100 g vody
50 g změklého sádla
2-2,5 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
1 lžička sušeného česneku
800 g hladké mouky
2 lžičky cukru
30 g čerstvého droždí

Na potření vejce a na obložení před pečením plátky anglické slaniny a strouhaný tvrdý sýr.

Kefírové anglické bagety
-vláčné, vonící sýrem i slaninou-

Postup:

Těsto je určeno pro opravdu velké pekárny, můžeme udělat z poloviční dávky.
Do pekárny dáme suroviny podle předpisu a zapneme program Těsto.

Pokud budeme těsto zadělávat ručné, bez domácí pekárny, rozmícháme ve vlažné vodě cukr s droždím a necháme 20 minut stát. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude zakryté 40-60 minut kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát promísíme.

Hotové těsto znovu na vále propracujeme, rozdělíme asi na 8 kusů, utvoříme bagety a na plechu dáme kynout.
Nakynuté potřeme vejcem, poklademe plátky slaniny, posypeme sýrem a dáme upéct do vyhřáté trouby.

Bagetky jsou vońavé, dobré a dost syté.
Z těsta můžeme vyrobit i jakékoliv jiné slané pečivo – veky, rohlíky aj.