Kefír (stejně jako podmáslí) velmi pozvedne celkovou chuť pečiva. Bagetky jsou snadné, poměrně rychle udělané a nádherně voní.
Těsto je příjemně tvárné, místo bagetek můžete vytvarovat obyčejné bulky, housky nebo i rohlíky….
Suroviny:
60 g (ml) vody
240 g kefíru (nejlépe domácí)
480 g hladké mouky
30 g změklého sádla
1,5 – 2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky sušeného česneku
1 lžička cukru
15 g čerstvého droždí
Postup:
Z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z odvážených surovin) uděláme kvásek a necháme ho asi 20 minut vykynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme zakryté v míse asi hodinu kynout. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku – všechny pak necháme znovu pár minut odpočívat, než z nich vyválíme bagety.
Bagetky které necháme na plechu vykynout, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky (použita konopná) a ve vyhřáté troubě upečeme (180°C, asi 20-25 min).
.
.
Dobrý den Ivco, chystám se na bagety..když ještě nemám plech tak jak je mám nechat vykynout, aby mi udržely tvar? ??potom na plechu je necháváte přímo bez papíru? ?? Děkuji Lenka
Dobrý den,
v receptu píšu, že se z těsta dají udělat i rohlíky, tzn. že drží tvar….udělejte bagety a nechte je kynout přímo na plechu, na pečícím papíře, se kterým je pak dáte do trouby. Pokud nechcete pužít papír, musíte plech pomastit, aby se bagety nepřilepily. Bagetový plech má nepřilnavou povrchovou úpravu, proto v něm nic nemám. ;-)
Iva
Ok..a to drží tvar všechny druhy baget??? Můžu místo kefiru použít podmasli??😉Děkuji Lenka
Ne, určitě všechny ne. Jsou i bagety z volnějšího, hydratovaného těsta, které by tvar během kynutí určitě neudržely. Pokud bych neměla bagetový plech, v takovém případě bych bagety uložila na větší kus pečícího papíru a mezi jednotlivými bagetami udělala sklady – jako když děláte z papíru harmoniku. To by mohlo pomoct těsto udřet.
Prosím o radu, koupila jsem bagetový plech, který je dost slabý. Jaký je na pečení nejlepší, ze silnějšího plechu? Děkuji.
Ono je to celkem jedno, jde o to podržení tvaru – a to zvládne i slabý plech.
Zdravím Ivo,
Jen sem chci taky napsat poděkování za všechny recepty! Dneska jsem pekla tyhle bagetky a byly báječné! Včera obyčejnou pizzu a všem moc chutnala…
Ještě jednou dekuji!
Pěkný den, Pavlina
Když sem k Vám zapadnu, tak se nemohu odtrhnout, máte tu samé pěkné věci. Chystám se na sloní uši a kefírové bagety, snad to dobře dopadne.
Zdraví Vás Kája
Tohle přiznání mě moc těší, Kájo :-) – to je účel, nalákat Vás, ne? :-)
Ať se Vám pečení daří!
Iva
Dobrý den, je možné část mouky nahradit třeba žitnou? Děkuji
Dobrý den, myslím, že malou část (50-80 g) určitě ;-)
Dobrý den, Ivčo, krásné stránky, díky za všechny recepty. Chtěla bych se zeptat, zda nemáte zkušenost s rozkvasem, ve kterém je část vody a část kefíru. Ráda bych upekla tyto bagetky s kefírem, místo droždí kvas, mám pšeničný. Váhám, zda část kefíru nahradit vodou (abych mohla udělat rozkvas), nebo zkusit dát 60g vody+60g kefíru. Díky moc a hezký den. Vendula
Dobrý den,
děkuji za chválu stránek :-) Rozkvas, kde je nahrazena část vody kefírem, jsem určitě zkoušela a vím, že to tak občas dělají i jiní – jde to v pohodě. Možná bych nedělala ve velkých vedrech, protože i ten kefír dál pracuje, ale jinak ano. Ať se Vám pečivo povede! :-)
Iva
Dobrý den, Ivčo, ještě jednou.
Moc děkuji za radu, vyšlo to krásně, bagetky z pšeničného kvasu, na rozkvas 60g vody+ 80g acidofilního mléka, paráda, skvělý recept.
Příště zkusím nahradit část pšeničné mouky kukuřičnou, protože rodina vzpomíná na výborné kukuřičné bagety z Chorvatska.
Mějte se moc hezky, ať se vám dílo daří :-)
Vendula