Kefír (stejně jako podmáslí) velmi pozvedne celkovou chuť pečiva. Bagetky jsou snadné, poměrně rychle udělané a nádherně voní.
Těsto je příjemně tvárné, místo bagetek můžete vytvarovat obyčejné bulky, housky nebo i rohlíky….


Suroviny:

60 g (ml) vody
240 g kefíru (nejlépe domácí)
480 g hladké mouky
30 g změklého sádla
1,5 – 2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky sušeného česneku
1 lžička cukru
15 g čerstvého droždí

Postup:

Z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z odvážených surovin) uděláme kvásek a necháme ho asi 20 minut vykynout.

Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme zakryté v míse asi hodinu kynout. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku – všechny pak necháme znovu pár minut odpočívat, než z nich vyválíme bagety.

Bagetky které necháme na plechu vykynout, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky (použita konopná) a ve vyhřáté troubě upečeme (180°C, asi 20-25 min).

.

.