Ti, kdo pečou často a rádi, mají spoustu zkušeností, dál číst nemusí.
Pořád se ale ještě setkávám s dotazy typu
- jak udělat kvásek na buchtu
- jak zadělat těsto ručně (robotem), když postup je psaný pro domácí pekárnu
- jaký je rozdíl mezi tímto kváskem a žitným kváskem
Pokud začnu od konce – žitnému kvásku by se mělo správně říkat kvas a dostanete ho buď koupit kousek v některém pekařství či kus dostanete od někoho, kdo doma peče kváskový chleba nebo si ho můžete vyrobit sami – je to ale záležitost trvající několik dnů.
Klasický kvásek z koupeného droždí uděláte během několika minut – je to ten „babičkovský“, který naše babičky a maminky používaly na zadělání buchet nebo knedlíků, i rychlého chleba z droždí.
Je-li recept psaný pro pekárnu a vy ji nemáte, nic se neděje – použijete z receptu část tekutiny, mouky, cukru a všechno droždí a umícháte kvásek. Po jeho vykynutí přidáte zbytek surovin a ručně (vařečkou) nebo robotem vymísíte těsto, které necháte vykynout.
Dál postupujete podle vašeho receptu.
Jak tedy připravit klasický kvásek z droždí?
Suroviny obecně:
část tekutiny z vámi vybraného receptu (mléko, voda)
trocha cukru
všechno droždí
část mouky
Postup:
Odlijeme část odměřené tekutiny (100-150 ml) a ohřejeme ji, musí být příjemně teplá, ne horká – kvasinky bychom mohli spařit, zabít.
Vmícháme cukr, droždí a tolik mouky, aby vzniklo řidší těstíčko, asi jako na kapání do polévky nebo na lívance.Obrazek
Necháme ho v teple vzejít, zvětšit objem – máme kvásek, který pak přimícháme k ostatním surovinám a tak vypracujeme kynuté těsto.
Každý dělá kvásek malinko jinak, většinou podle zvyku, který si přinese z rodiny – od maminky, babičky.
Někdo ho třeba místo zvlášť v misce udělá přímo v důlku ve vší mouce z receptu.
Popsaný způsob je vyzkoušený, vyjde vždycky a kuchařka hned vidí, jak kvásek v misce narůstá.
Pokud necháme těsto vypracovat v pekárně, kvásek není třeba dělat. Mezi recepty ho přidávám proto, že ne každý ví, jak kvásek vypadá a všichni nejsme vlastníky domácí pekárny.
Takže ti, co pekárnu nemají, můžou vzít jakýkoliv recept ze zdejších, udělat kvásek a dál už pak pokračovat podle návodu u receptu.
Jaká mouka?? Jak velké teplo??? Chybí některé informace!!!
Mouka z receptu. Teplo v místnosti. Informace nechybí, stačí číst.
A trochu základní slušnosti by neuškodilo!
Díky, tohle jsem dělal naposledy jako malý a teď jsem přemýšlel a přemýšlel… až jsem našel tenhle recept :)
Dobry den, dekuji za popsani receptu na kvasek, krok za krokem. :) Samozrejme se povedl.
Úplně nechápu větu “ Pokud necháme těsto vypracovat v pekárně, kvásek není třeba dělat” jsem asi natvrdla, ale znamená to, ze dam vše rovnou do pekárny ať pracuje? Udělám takto i zitny chléb? Dekuji Eva.
Dobrý den, Evo,
ano, vše dáte do pekárny, která těsto vypracuje i bez kvásku. Žitný chléb bych takto stoprocentně nedělala, ten potřebuje k dobrému prkvašení žitný kvásek nebo hodně jiný postup.
Iva