Klasický kváskový chléb se škvarkama

Vyškvařili jsme trochu sádla a zbyly škvarečky. Nejchutnější jsou čerstvé (žádný mrazák apod.), takže přišel na řadu chleba se škvarkama, varianta kvásková, bez droždí.

Suroviny:


20 g pravidelně krmeného žitného kvásku

80 g vody
100 g žitné chlebové mouky
– smíchat, zakrýt proti osýchání a nechat v teple 10-12 hodin rozkvasit

Dále:
260 g vody
300 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
1-2 hrstky škvarků

Klasický kváskový chléb se škvarkama (z remosky nebo trouby)

Klasický kváskový chléb se škvarkama (z remosky nebo trouby)

Postup:


k hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (kromě škvarků) a vymísíme volnější těsto. Před dokončením vsypneme i celé škvarky a vpracujeme je také do těsta, které pak necháme v teplém prostředí přibližně 2 hodiny kynout.

Klasický kváskový chléb se škvarkama (z remosky nebo trouby)

Kynoucí bochník

Nakynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme (a snažíme se nezapracovat do něj zbytečně moc mouky navíc) a sformujeme bochníček, který trochu utáhneme (vypne se mu povrch).

Pokud budeme péct v remosce na fólii, je dobré na ni bochník uložit spojem dolů – po nakynutí ho nařízneme a za okraje fólie přeneseme rovnou do remosky. Pečeme 40-50 minut.

Ten, kdo na pečení použije troubu, uloží bochníček kynout do vysypané ošatky klasicky, spojem nahoru. Po vykynutí ho opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, několikrát nařízneme a upečeme v předem rozpálené troubě (220°C/asi 40-50 min).

Časy kynutí těsta jsou spíše orientační, dost záleží na kvalitě použitého kvásku nebo teplotě prostředí, ve které těsto kyne….

Chleba v remosce díky naříznutí praskl jen trochu, zato se snažil svrchu téměř spálit – mám remosku novou, která, pokud je to vůbec možné, peče více než ta stará – na pečení chlebů nebo mazanců tak budu muset vytáhnout znovu tu moji „stařenku“.

Celkově byl ale chleba lehounký, s pravidelnými dírkami, pórovitou střídkou a nahořklou kůrkou, voňavý po škvarcích, které mu na řezu dělala barevná očka – manžel si ho vzal do práce na svačinu suchý – prý byl výborný i tak, ale stejně ho maličko podezřívám, že na udivené pohledy kolegů (SUCHÝ chleba???) určitě prohodil něco o tom, že mu žena víc nedopřeje…..

15 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, při pečení kváskového chleba se remoska nemusí nahřát? Dostala jsem remosku a ráda bych v ní zkusila upéct chléb. Zatím jsem pekla kváskový chléb jen v pekárně. Děkuji

    • Dobrý den, Aleno,
      pekla jsem několikrát v remosce a snad jen jednou nahřívala. Pokud těsto není velice volné a neroztéká se už při tvarování, opravdu remosku nahřívat nemusíte 😉
      Iva

  • Děkuji moc za Vaše rady, chléb se v remosce povedl. Ještě mám dotaz ohledně pečení chleba v troubě. U některých receptů dáváte plech s vodou na zapaření a u některých ne. Z jakého důvodu? Děkuji Alena

    • Spíš – zpočátku jsem dávala….postup práce se vyvíjí i u mě a momentálně mi připadá, že nejlepší je chleby omést od mouky, postříkat vodou z rozprašovače a upéct.
      I nařezávání volím síš podle nálady – pokud chleba prasne, nebereme to jako vadu na kráse 😉

  • Dobrý den. Musím poděkovat, že vaše stránky existují. Protože peču již třetí chleba podle vašeho receptu a žádný neměl chybu. Včera to byl právě tento se škvarkama a jen jsme litovali, že nebyl větší. Ještě jednou děkuji.

  • zdravím Ivuško, tak na tento chlebík budu dlouho vzpomínat, aneb jak kváskové těsto klame. Postupovala jsem přesně podle receptu jen jsem potom na konec se škvarkama ještě přidala opraženou cibulku 🙂 Už rozkvas ráno vypadal tak nějak divně. Po 2 hodinách v míse, jsem stočila do ošatky a čekala a čekala a čekala. Něco málo se dělo, ale opravdu málo. Po 4 hodinách jsem čekání vzdala 😀 Docela vztekle jsem s tím švihla do rozpáleného skla. Odměnil se mi propadnutím středu. Zabouchla jsem dvířka trouby nastavila zvonek na 40 minut a šla od toho pryč. Jak to dopadlo nakonec posuďtě sama. Měla byste změnit popis receptu na Chleba, který klame těstem 😀 Jinak je výborný, mechový a krásně vláčný. Opravdu překvapil i když jsem nad ním zlomila hůl 🙂

      • Tedy – co na to říct? 🙂 Chleba nádherný, moc se povedl!!! :-))
        Doufám, že jste ho hned po vystydnutí „ztrestali“…? U nás ho jíme suchý 🙂

        • do večera byl fuč 😀 půlku mi smahl soused a druhá byla sežrána, za to poslední úplně triviální cleby se mi nějako nedaří, asi dám od pečení chvíli pauzu, myslím, že jsem se přepekla 😀

  • Dobrý den paní Ivo, mám zase jeden dotaz: jestli musí být při pečení nahřátý plech nebo ne? Už jsem zkoušela péct chléb v remosce (bez nahřátí), v troubě ve skleněné nádobě (nahřátá), vždy se chléb povedl. Teď jsem se konečně dostala k normálnímu pečení v troubě. Jinak děkuji za užitečné rady a Vaši vstřícnost.

    • Dobrý den i Vám!
      Zcela jednoznačnou odpověď nemám 🙂 Remsku předem nenahřívám – ale v ní je maličký prostor, který se vyhřeje během chvilinky. Proto si myslím, že nahříváneí není třeba.
      V troubě, pokud peču chleby při 200°C, ttaké plech nevyřívám. Při pomalejším pečení chleba ještě docela dost vyběhne…
      Pokud peču při vyšší teplotě, doporučuji plech nebo dlaždici opravdu vyhřát, protože pak by mělo vsazené těsto „hlavu“ v horku a „nohy“ na studené podložce….svrchu by se mohlo rychle zapéct a praskne (nebo se vyboulí) Vám u spodu. Pokud vyhřejete i podložku, na kterou bochník posadíte, dostane odspodu teplotní „pecku“, která ho vyžene nahoru 🙂
      Mám ale pocit, že nahřátý plech z trouby rychle chladne, opravdu víc se mi osvědčila dlaždice nebo litinový tál.

  • Dobry den,
    Prosim myslite, ze by misto psenicne mouky sla pouzit spaldova? Syn ma alergii na psenici a urcite bych chtel ochutnat. Diky!

    • Dobrý den,
      pokud může špaldu, určitě to zkuste. Dejta o 1-2 lžíce vosdy méně 😉

  • Dobrý den Ivo, mám na Vás dotaz. I u jiných receptů jsem si všimla, že chleby do remosky ukládáte na fólii spojem dolů už na kynutí. Když nemám fólii, můžu to udělat klasicky – do ošatky spojem nahoru, pak vykulit na papír a s ním přenést chlebík do remosky? Díky za Váš čas a ochotu dělit se s námi o zkušenosti. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.