Vyškvařili jsme trochu sádla a zbyly škvarečky. Nejchutnější jsou čerstvé (žádný mrazák apod.), takže přišel na řadu chleba se škvarkama, varianta kvásková, bez droždí.

Suroviny:


20 g pravidelně krmeného žitného kvásku

80 g vody
100 g žitné chlebové mouky
– smíchat, zakrýt proti osýchání a nechat v teple 10-12 hodin rozkvasit

Dále:
260 g vody
300 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
1-2 hrstky škvarků

Klasický kváskový chléb se škvarkama (z remosky nebo trouby)

Klasický kváskový chléb se škvarkama (z remosky nebo trouby)

Postup:


k hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (kromě škvarků) a vymísíme volnější těsto. Před dokončením vsypneme i celé škvarky a vpracujeme je také do těsta, které pak necháme v teplém prostředí přibližně 2 hodiny kynout.

Klasický kváskový chléb se škvarkama (z remosky nebo trouby)

Kynoucí bochník

Nakynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme (a snažíme se nezapracovat do něj zbytečně moc mouky navíc) a sformujeme bochníček, který trochu utáhneme (vypne se mu povrch).

Pokud budeme péct v remosce na fólii, je dobré na ni bochník uložit spojem dolů – po nakynutí ho nařízneme a za okraje fólie přeneseme rovnou do remosky. Pečeme 40-50 minut.

Ten, kdo na pečení použije troubu, uloží bochníček kynout do vysypané ošatky klasicky, spojem nahoru. Po vykynutí ho opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, několikrát nařízneme a upečeme v předem rozpálené troubě (220°C/asi 40-50 min).

Časy kynutí těsta jsou spíše orientační, dost záleží na kvalitě použitého kvásku nebo teplotě prostředí, ve které těsto kyne….

Chleba v remosce díky naříznutí praskl jen trochu, zato se snažil svrchu téměř spálit – mám remosku novou, která, pokud je to vůbec možné, peče více než ta stará – na pečení chlebů nebo mazanců tak budu muset vytáhnout znovu tu moji „stařenku“.

Celkově byl ale chleba lehounký, s pravidelnými dírkami, pórovitou střídkou a nahořklou kůrkou, voňavý po škvarcích, které mu na řezu dělala barevná očka – manžel si ho vzal do práce na svačinu suchý – prý byl výborný i tak, ale stejně ho maličko podezřívám, že na udivené pohledy kolegů (SUCHÝ chleba???) určitě prohodil něco o tom, že mu žena víc nedopřeje…..