Ráda bych Vám představila novou knihu „Upečeno s láskou – Kváskový chléb a pečivo“, která vyšla ve stejném nakladatelství (i ve stejném formátu) jako „Ruce v mouce“ .
♥
Miluji přípravu domácího pečiva. Mezi všemi jeho druhy je pro mě pomyslným králem chléb a nejmilejší je mi chleba kynutý kváskem.
Když mě nakladatelství CPress (Albatros Media) oslovilo s nabídkou, zda bych „sáhla“ do svých receptů, posbírala nově získané zkušenosti v přípravě pečiva a napsala další knihu o pečení, ráda jsem souhlasila. Přála jsem si, aby bylo vyprávění v knize pestřejší; proto jsem oslovila a přizvala ke spolupráci stejně tak „kváskem a chlebem postiženého“ :-) člověka, Lídu Gottwaldovou (Vůně chleba).
Lidka má ke chlebu stejně vřelý vztah, jako já. Známe se už delší dobu, často a rády spolu probíráme nejen pečení chleba a různá kynutá těsta, ale vzájemně se upozorňujeme na nejrůznější zajímavosti v pečení, případně se jedna druhé pochlubíme tím, co se nám v troubě nebo remosce „vylíhlo“.
Jsem moc ráda, že po krátkém váhání Lída mou nabídku přijala a myslím si, že ji práce na knize, přes všechnu tu námahu i občasnou dřinu, kterou to vyžadovalo, bavila stejně jako mě.
Kniha se rodila téměř 9 měsíců. Během té doby jsme kromě psaní rukopisu musely napéct a nafotit spoustu chlebů a dalšího kváskového pečiva. Do textů rukopisu jsme „zapekly“ všechnu svou lásku k pečení, chlebu, kvásku a drobnému slanému pečivu z něj. Celá knížka je doslova „upečena s láskou“ a obě moc doufáme, že to na ní každý čtenář pozná.
•
Pokud chcete knihu s věnováním, razítkem Pekárnománie a mým podpisem pište ZDE, pokud chcete pouze předobjednat na Albatrosu klikněte ZDE.
Kniha „Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ je primárně věnovaná kvásku a chlebu. Teprve pak i slanému kváskovému pečivu a dobrotám, kterými tohle pečivo můžete naplnit nebo ochutit. Je rozsáhlejší než „Ruce v mouce“ – na 264 stranách jsme se snažily obsáhnout nejen popis výroby kvásku nebo chleba, ale nabízíme i spoustu vyzkoušených rad, postupů a receptů.
•
•
K rychlejší představě pomůže celý Obsah, který Vám k nahlédnutí ráda nabídnu:
Všechno povídání začíná kapitolami věnovanými používaným surovinám a pomůckám při domácím pečení a článek Pekařská matematika zas pomůže každému, kdo se bude chtít naučit spočítat třeba hydrataci kvásku nebo těsta.
•
Celá velká kapitola je věnovaná kvásku:
– „rozdíl“ mezi kvasem a kváskem
– založení kvásku, jeho posilování i udržení v kondici
– zkusíme nabídnout možnosti, proč se kvásek založit nepodařilo
– poradíme, jak kvásek uchovat, když nebudete delší dobu péct
– nabídneme řešení, kam s přebytky kvásku, aby se v lednici zbytečně nehromadily
•
Těm z Vás, které zajímá podrobněji, co vlastně se v kvásku děje, je určena další kapitola se stručnými podrobnostmi o mléčných bakteriích, kvasinkách, jejich potřebách a životních podmínkách, až k vícestupňovému vedení kvasu (kvásku) a jeho možnému využití v domácích podmínkách naší kuchyně.
•
Máte doma remosku? A víte, že v ní upečete přepychový chleba? Pečení v remosce je popsáno velmi podrobně a pokud si pohlídáte hmotnost budoucího bochníku, můžete v této malé a šikovné pomocnici upéct chleby třeba podle všech receptů, které kniha obsahuje.
•
Vybraly jsme pro Vás 76 receptů:
51 chlebů pro troubu i remosku
1 navíc – jako příklad do domácí pekárny
13 dalších kváskových receptů (včetně krkonošské klasiky – kysela)
11 receptů – co na chleba, k pečivu, prostě na prostřený stůl
Každý recept dostal svou vlastní celostránkovou fotografii. Získáte tak jasnou představu o tom, co od něj očekávat, do čeho se chystáte pustit :-)
Máte rádi povídání o pečení chleba v dávných časech našich prababiček? Někde mají to veliké štěstí, že se k této tradici – pečení v peci – mohou vracet při komunitním pečení, které posiluje a zlepšuje vztahy mezi lidmi, připomíná tradice a spojuje nás s našimi předky.
Knihu uzavírají dvě kratší kapitoly – v té první najdete mnoho drobných rad přímo k procesu výroby kváskového těsta, jeho tvarování, zdobení a pečení… a po ní následuje poslední kapitola s vysvětlujícími pojmy kolem pečení, nazvaná Pekařský slovník.
•
Kde si knihu můžete koupit nebo objednat?
„Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ bude k dostání v kamenných knihkupectvích i eshopech. Můžete si ji objednat třeba přímo v Albatrosmedia – ZDE nebo kterémkoliv jiném eshopu s knihami.
Slovenští přátelé ji samozřejmě budou také moci koupit v eshopech, např. v Martinus.sk
•
Jak si zajistit knihu „Upečeno s láskou“ s podpisem ode mě? (Knihy, které zasílá Albatros, podepsat nemohu, nepřijdu s nimi do styku.)
Napište mi prosím na mail:
pekarnomanie@email.cz
Kromě věnování a podpisu přidám do knihy navštívenku Pekárnománie a knihu orazím novým razítkem, vytvořeným právě pro tuto knihu.
Knížku Vám zašlu samozřejmě podepsanou pouze mnou, k Lídě (a podpisu od ní) to mám hodně daleko :-) (Po domluvě jsem schopná poslat knihu i přátelům pekařům na Slovensko.)
Podepsat knihu od nás obou současně si budete moct nechat na některé z autogramiád.
Dobry den. Kniha objednana. Mam obrovskou radost a tesim se. Mam jeden dotaz. Jdou z Vasich stranek odebirat prispevky emailem? Moc Vam dekuju za odpoved.
Dobrý den, děkuji za důvěru a objednání knihy :-) (Odběr zjistím a dám vědět!)
Iva
Oli, nahoře, na vodorovné liště (Pečivo, Postupy, Kvásky…) zcela vpravo jsou Kontakty a odběr novinek. Tam se můžete přihlásit :-)
Vaše stránky jsou úžasné! Knížky jsem objednala hned 3😎
Děkuji! Doufám, že se Vám kniha bude líbit! ♥
Dobry den, slovensky albatrosmedia.sk nebude mat rovnaku akciu ? ;)
Dobrý den, je třeba se zeptat přímo u nich. Ptala jsem se Albatrosmedia.cz a bylo mi řečeno, že je to samostatný podnik s vlastními akcem a máme se u nich zeptat.
Ok, vdaka :)
Dobrý den, právě jsem knihu rozbalila a prolistovala. Nemohu nic jiného než opět pochválit! Na Vaše stránky chodím stále a každý recept, který vyzkouším, se povede. Děkuji za ně.
Děkuji za krásnou pochvalu, Evi! :-)
Dobrý den,
je prosím součástí receptů pekařské procento? To se přiznám, ře mi nejvíce chybí v receptech v RvM…
Děkuji za odpověď, mějte se krásně.
Petr Veselý
Dobrý den, Petře,
součástí receptů není, ač jsem to zpočátku chtěla.
Ale – v knize je celý článek o pekařské matematice, jak co vypočítat, jak se v receptu a procentech orientovat. Drtivá většina mých receptů je z 500 g mouky (= 100 % :-) ), takže pokud pekařskou matematiku zvládnete, bude Vám na první pohled jasné, jak velká bude hydratace těsta (např.).
Iva
Konečne ju mám. Moje zlaté deti na mňa mysleli a dostala som ju ako darček. Je super. Krásne spracovaná. Za mňa ešte lepšie ako prvá, lebo hovorí sa raz vidieť je lepšie ako desať ráz počuť a tak obrázok pri každom recepte je veľmi fajn. Ako je úžasný doma upečený chlieb , taká je aj vaša kniha.
Děkuji ♥
Dobrý den, kniha vypadá úžasně a gratuluji ke skvělému dílu. Chtěla jsem se prosím zeptat, nevyšla kniha v elektronické podobě? Jsem ve Švýcarsku a knihu mi nemá kdo přivézt.
Děkuji a držím palce do další práce.
Dobrý den,¨
a děkuji :-) – ještě o tom nevím, že by byla ke koupi v PDF. Myslím si, že určitě bude, protože s Rukama v mouce to bylo také tak – necelého půl roku jen tištěné knihy, pak ji začali prodávat v elektronické podobě.
Iva
Milá Ivo, tak konečně mám knihu doma 😊, sice jsem ji jen prolistovala – jdu za chvilku do práce, ale musím moc pochválit. Je prostě krásná a já se už těším na víkend, až si ji celou prolistuji a hlavně něco upeču 😉.
Přeji hezký den.
Lenka ( Mysulka).
Ahoj, Leni, děkuji :-) a přeji Ti jen příjemné čtení a hodně radosti při voňavém pečení!
Iva
Dobrý deň, mám Vašu skvelú knihu Upečeno s láskou a s úspechom pečiem podľa nej:-) Rozmýšľam aj nad knižkou Ruce v mouce, len sa chcem spýtať, či sú tam iné recepty ako v UsL? Knižka vyšla o dva roky skôr, nakoľko je odlišná? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď aj za Vašu úžasnú prácu ktorá nám amatérskym pekárom kváskového chleba prináša toľko radosti:-)
Dobrý den :-) a moc Vám děkuji za krásnou a milou pochvalu!
Samozřejmě, že jsou v knize Ruce v mouce jiné recepty! Nemělo by smysl opisovat sama od sebe :-) Kniha je kváskovo – drožďová, přičemž v receptech s droždím se ho snažím používat co nejméně. Takže těsto zadělávám s různými prefermenty, které předtím kynuly třeba přes noc – a to se významně objeví ve vůni, chuti i trvanlivosti takového pečiva.
Chcete-li si prohlédnou Obsah knihy, nakoukněte třeba sem – v šedím poli Detailní informace je zcela vpraco ke stažení jak Obsah, tak i Ukázka z knihy:
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/38530725/ruce-v-mouce/
Mějte se pěkně!
Iva
Dobrý den,super kniha a úžasné recepty,upečené chleby všichni chválí a moc jim chutnaji,moc gratuluji k vydání tak dobté kuchařky. Eva
Dobrý den, Evo, od ♥ děkuji za krásnou pochvalu!
Iva
Dobrý den,dnes jsem pekla Himalájský šťastný chléb,je strašně moc dobrý, mně chutnal snad nejvíc z těch co jsem zatím podle Vaší knihy upekla,i když dobré byly všechny. Krásný den.Eva
Dobrý den, Evi, jsem moc ráda, že jste spokojená :-)
Iva
Dobrý den Ivo, koupila jsem si dvě Vaše knížky- Upečeno s láskou a Hrátky s těstem, jsou perfektní, opravdu nemají chybu a mám z nich velkou radost. A hlavně—je to vše s láskou vyzkoušené a ověřené….a já to budu mít teď pěkně všechno pohromadě. Děkuji za krásné věnování a ať se Vám dál vše daří.
Dobrý den, Lenko,
Vaše radost je i mou radostí :-) opravdu! Jsem šťastná, když se moje knihy líbí, když se dobře čtou a pečení podle nich daří.
Mějte se krásně!
Iva
Koupila jsem všechny tři kuchařky a jsem moc ráda, že jsou u mě doma :-). Krásné knihy s krásným a velmi potřebným povídáním, chutné recepty a chleba už jsem i vyzkoušela. Chleba Bochník báby kořenářky je výborný a jako peřinka. Díky za to…:-)
Dobrý den, Lenko, děkuji za důvěru v mé recepty :-) Mám velkou radost, že se Vám knihy tak moc líbí!
Iva