Ráda bych Vám představila novou knihu „Upečeno s láskou – Kváskový chléb a pečivo“, která vyšla ve stejném nakladatelství (i ve stejném formátu) jako „Ruce v mouce“ .

   Miluji přípravu domácího pečiva. Mezi všemi jeho druhy je pro mě pomyslným králem chléb a nejmilejší je mi chleba kynutý kváskem.
Když mě nakladatelství CPress (Albatros Media) oslovilo s nabídkou, zda bych „sáhla“ do svých receptů, posbírala nově získané zkušenosti v přípravě pečiva a napsala další knihu o pečení, ráda jsem souhlasila. Přála jsem si, aby bylo vyprávění v knize pestřejší; proto jsem oslovila a přizvala ke spolupráci stejně tak „kváskem a chlebem postiženého“  :-) člověka, Lídu Gottwaldovou (Vůně chleba).

    Lidka má ke chlebu stejně vřelý vztah, jako já. Známe se už delší dobu, často a rády spolu probíráme nejen pečení chleba a různá kynutá těsta, ale vzájemně se upozorňujeme na nejrůznější zajímavosti v pečení, případně se jedna druhé pochlubíme tím, co se nám v troubě nebo remosce „vylíhlo“.

    Jsem moc ráda, že po krátkém váhání Lída mou nabídku přijala a myslím si, že ji práce na knize, přes všechnu tu námahu i občasnou dřinu, kterou to vyžadovalo, bavila stejně jako mě.

    Kniha se rodila téměř 9 měsíců. Během té doby jsme kromě psaní rukopisu musely napéct a nafotit spoustu chlebů a dalšího kváskového pečiva. Do textů rukopisu jsme „zapekly“ všechnu svou lásku k pečení, chlebu, kvásku a drobnému slanému pečivu z něj. Celá knížka je doslova „upečena s láskou“ a obě moc doufáme, že to na ní každý čtenář pozná.

 

Pokud chcete knihu s věnováním, razítkem Pekárnománie a mým podpisem pište ZDE, pokud chcete pouze předobjednat na Albatrosu klikněte ZDE.

Kniha „Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ je primárně věnovaná kvásku a chlebu. Teprve pak i slanému kváskovému pečivu a dobrotám, kterými tohle pečivo můžete naplnit nebo ochutit. Je rozsáhlejší než „Ruce v mouce“ – na 264 stranách jsme se snažily obsáhnout nejen popis výroby kvásku nebo chleba, ale nabízíme i spoustu vyzkoušených rad, postupů a receptů.

UPEČENO S LÁSKOU

K rychlejší představě pomůže celý Obsah, který Vám k nahlédnutí ráda nabídnu:

Všechno povídání začíná kapitolami věnovanými používaným surovinám a pomůckám při domácím pečení a článek Pekařská matematika zas pomůže každému, kdo se bude chtít naučit spočítat třeba hydrataci kvásku nebo těsta.

UPEČENO S LÁSKOU

Celá velká kapitola je věnovaná kvásku:
– „rozdíl“ mezi kvasem a kváskem
– založení kvásku, jeho posilování i udržení v kondici
– zkusíme nabídnout možnosti, proč se kvásek založit nepodařilo
– poradíme, jak kvásek uchovat, když nebudete delší dobu péct
– nabídneme řešení, kam s přebytky kvásku, aby se v lednici zbytečně nehromadily

Těm z Vás, které zajímá podrobněji, co vlastně se v kvásku děje, je určena další kapitola se stručnými podrobnostmi o mléčných bakteriích, kvasinkách, jejich potřebách a životních podmínkách, až k vícestupňovému vedení kvasu (kvásku) a jeho možnému využití v domácích podmínkách naší kuchyně.

Máte doma remosku? A víte, že v ní upečete přepychový chleba? Pečení v remosce je popsáno velmi podrobně a pokud si pohlídáte hmotnost budoucího bochníku, můžete v této malé a šikovné pomocnici upéct chleby třeba podle všech receptů, které kniha obsahuje.

Vybraly jsme pro Vás 76 receptů:
51 chlebů pro troubu i remosku
1 navíc – jako příklad do domácí pekárny
13 dalších kváskových receptů (včetně krkonošské klasiky – kysela)
11 receptů – co na chleba, k pečivu, prostě na prostřený stůl

 

Každý recept dostal svou vlastní celostránkovou fotografii. Získáte tak jasnou představu o tom, co od něj očekávat, do čeho se chystáte pustit :-)

UPEČENO S LÁSKOU

UPEČENO S LÁSKOU

Máte rádi povídání o pečení chleba v dávných časech našich prababiček? Někde mají to veliké štěstí, že se k této tradici – pečení v peci – mohou vracet při komunitním pečení, které posiluje a zlepšuje vztahy mezi lidmi, připomíná tradice a spojuje nás s našimi předky.

UPEČENO S LÁSKOU

Knihu uzavírají dvě kratší kapitoly – v té první najdete mnoho drobných rad přímo k procesu výroby kváskového těsta, jeho tvarování, zdobení a pečení… a po ní následuje poslední kapitola s vysvětlujícími pojmy kolem pečení, nazvaná Pekařský slovník.

Kde si knihu můžete koupit nebo objednat?

„Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ bude k dostání v kamenných knihkupectvích i eshopech. Můžete si ji objednat třeba přímo v Albatrosmedia – ZDE nebo kterémkoliv jiném eshopu s knihami.

Slovenští přátelé ji samozřejmě budou také moci koupit v eshopech, např. v Martinus.sk

Jak si zajistit knihu „Upečeno s láskou“ s podpisem ode mě? (Knihy, které zasílá Albatros, podepsat nemohu, nepřijdu s nimi do styku.)
Napište mi prosím na mail:
pekarnomanie@email.cz
 Kromě věnování a podpisu přidám do knihy navštívenku Pekárnománie a knihu orazím novým razítkem, vytvořeným právě pro tuto knihu.
Knížku Vám zašlu samozřejmě podepsanou pouze mnou, k Lídě (a podpisu od ní) to mám hodně daleko :-) (Po domluvě jsem schopná poslat knihu i přátelům pekařům na Slovensko.)

Podepsat knihu od nás obou současně si budete moct nechat na některé z autogramiád.

UPEČENO S LÁSKOU

Ať si knihu koupíte kdekoliv nebo si ji ke čtení jen vypůjčíte, od srdce Vám přeji jediné – aby se Vám s námi dobře četlo a bezproblémově peklo!  ♥
Iva

UPEČENO S LÁSKOU