Velice jednoduché a vedle většiny receptů na koblihy opravdu levné a přitom výborné – jiné doma neděláme.
Je možné plnit je jako klasické koblihy (marmeládou, nugetou nebo pralinkou dovnitř těsta), doma je ale pro zrychlení práce dělávám a smažím s důlkem, do kterého pak marmeládu lžičkou vložím, koblihy pocukruji a můžu nabízet.
Ten, kdo nemá rád příliš sladké, může z tohoto těsta vytvarovat a po nakynutí usmažit uzlíky nebo malé pletýnky bez marmelády – jako jsou ty na titulní fotce. Stačí je pak jen trochu pocukrovat.
Suroviny:
250 ml teplé vody
30 g rozpuštěné Hery
2 žloutky
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
špetka soli
500 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
Postup:
Všechny suroviny dáme do pečky (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto. Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 20 dílů (asi po 45 – 50 g), každý zakulatíme a uděláme do něj prstem hluboký důlek (až k podložce).
Necháme nakynout, před vložením do vřelého oleje důlek obnovíme a smažíme nejdříve stranu s důlkem, přikryté pokličkou. Pak obrátíme a dosmažíme už bez pokličky.
Po okapání na ubrousku důlek naplníme marmeládou a koblihy pocukrujeme.
- Můžeme dělat i jako klasické, plněné koblihy, ale tento způsob dá méně práce a je jistota, že při smažení nevyteče žádná marmeláda do oleje.
2 lžíce cukru na 500g mouky? To jako vážně? Asi to opravdu vyjde levně, ale vyleze z toho těsto, které s tím běžným koblihovým nemá nic společného.
Pokud by nemělo, lidé by recept tolikrát nedělali, nemyslíte? 🙂 Jsou to klasické, výborné koblížky, a Vy si jistě najdete recept sladší a pro Vás lepší 😉