Je to takové…sladké nic. Malinkaté neplněné koblížky z trochu řidšího jogurtového těsta, tolik voňavé a tak výborné! Veliké přesně pro dětské prstíky, jedno či dvě kousnutí – a koblížek je pryč! Ani jejich připrava nezabere mnoho času 🙂

Suroviny:

150 g bílého jogurtu
50 g vody
300-320 g hladké mouky
1 žloutek
2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
30 g změklého másla
1 lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
špetka soli
15 g čerstvého droždí

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme vláčné volnější (řidší) těsto, které bude asi 30-45 minut kynout.

Poté těsto promísíme a pomoučněnou malou lžičkou z něj vykrajujeme kousky, které ukládáme na moukou posypaný stůl. (Nebo těsto vyškrábneme na pomoučený stůl všechno, urovnáme ho do nízkého čtverce či obdélníku, svrchu také zlehka pomoučíme a kovovou kartou nakrájíme – nejprve na pruhy, ty pak na kousky.)

Než vypotřebujeme všechno těsto a rozehřejeme v hrnci olej, koblížky nakynou. Usmažíme je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dorůžova, z každé strany cca 50-80 vteřin (podle velikosti těchto „cvrčků“), olej nesmí bublat, ale kolem koblížků jenom perlit.

Hotové vytahujeme děrovanou naběračkou na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk z povrchu koblížků.
(První usmažený koblížek roztrhněte vidličkou a zkontrolujte, zda je délka doby smažení dostačující.) Můžeme je všechny svrchu jen pocukrovat nebo na každý koblížek lžičkou kápneme kousek marmelády a teprve pak pocukrujeme.

———-

Nemějte obavu z té trošky rumu v koblížcích pro děti, během smažení alkohol vyprchá.

Máte-li rádi, můžete do cukru, kterým budete koblížky cukrovat, přidat ždibec skořice.

2 komentářeLeave a comment

  • Ahoj Ivi, jednotlamky (některé spíš dvoutlamky) vyzkoušeny a máš jedničku s hvězdičkou za recept :-). Malinko jsem je přisladila, abych je nemusela cukrovat, a vynikající. Sice mě trošku vyplašilo řidší těsto, ale nakonec práce s ním naprosto v pohodě. Jak jsem psala (jako anonym), máš od nás pochvalu i za makovou náplň – mňam:-). I když, popravdě, ještě jsem u Tebe nenarazila na recept, který by nebyl dokonale vyladěný. Moc děkujeme, Ivuško 🙂

    • Ahojky, vidíš – to mě nenapadlo lidem nabídnout, aby – pokud nechtějí cukrovat – dosladili těsto 🙂 děkuji za nápad!
      Jsem moc ráda, že i u vás jednotlamky zabodovaly! 🙂 (U makové náplně mi nedovaklo, která Eva, tam jsem si jméno s tebou opravdu nespojila 🙂 recept mám od kamarádky a u nás tahle nastavovaná také moc chutnala, není suchá.)
      Měj se krásně!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.