Je to takové…sladké nic. Malinkaté neplněné koblížky z trochu řidšího jogurtového těsta, tolik voňavé a tak výborné! Veliké přesně pro dětské prstíky, jedno či dvě kousnutí – a koblížek je pryč! Ani jejich připrava nezabere mnoho času :-)
Suroviny:
150 g bílého jogurtu
50 g vody
300-320 g hladké mouky
1 žloutek
2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
30 g změklého másla
1 lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
špetka soli
15 g čerstvého droždí
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme vláčné volnější (řidší) těsto, které bude asi 30-45 minut kynout.
Poté těsto promísíme a pomoučněnou malou lžičkou z něj vykrajujeme kousky, které ukládáme na moukou posypaný stůl. (Nebo těsto vyškrábneme na pomoučený stůl všechno, urovnáme ho do nízkého čtverce či obdélníku, svrchu také zlehka pomoučíme a kovovou kartou nakrájíme – nejprve na pruhy, ty pak na kousky.)
Než vypotřebujeme všechno těsto a rozehřejeme v hrnci olej, koblížky nakynou. Usmažíme je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dorůžova, z každé strany cca 50-80 vteřin (podle velikosti těchto „cvrčků“), olej nesmí bublat, ale kolem koblížků jenom perlit.
Hotové vytahujeme děrovanou naběračkou na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk z povrchu koblížků.
(První usmažený koblížek roztrhněte vidličkou a zkontrolujte, zda je délka doby smažení dostačující.) Můžeme je všechny svrchu jen pocukrovat nebo na každý koblížek lžičkou kápneme kousek marmelády a teprve pak pocukrujeme.
———-
Nemějte obavu z té trošky rumu v koblížcích pro děti, během smažení alkohol vyprchá.
Máte-li rádi, můžete do cukru, kterým budete koblížky cukrovat, přidat ždibec skořice.
Ahoj Ivi, jednotlamky (některé spíš dvoutlamky) vyzkoušeny a máš jedničku s hvězdičkou za recept :-). Malinko jsem je přisladila, abych je nemusela cukrovat, a vynikající. Sice mě trošku vyplašilo řidší těsto, ale nakonec práce s ním naprosto v pohodě. Jak jsem psala (jako anonym), máš od nás pochvalu i za makovou náplň – mňam:-). I když, popravdě, ještě jsem u Tebe nenarazila na recept, který by nebyl dokonale vyladěný. Moc děkujeme, Ivuško :-)
Ahojky, vidíš – to mě nenapadlo lidem nabídnout, aby – pokud nechtějí cukrovat – dosladili těsto :-) děkuji za nápad!
Jsem moc ráda, že i u vás jednotlamky zabodovaly! :-) (U makové náplně mi nedovaklo, která Eva, tam jsem si jméno s tebou opravdu nespojila :-) recept mám od kamarádky a u nás tahle nastavovaná také moc chutnala, není suchá.)
Měj se krásně!
Iva
Nezkouseli jste nekdo z kvasku? Musim prostudovat ten převod, tak kdyby mel nekdo vyzkoušeno…
Dobrý den, dají se upéct i v troubě? Děkuji Máme doma 2 knížky a jsou perfektní. Skvěle fungující receptury.
Dobrý den, nikdy jsem koblížky nepekla, ale co potkávám recepty na ně, řekla bych – ano, dají. Jen to už nebudou koblihy, ale pečené buchtičky. Těsto je trochu volnější, a pokud je chcete opravdu péct na plechu, dejte do něj zpočátku malinko méně vody – přidat ji můžete kdykoliv.
Iva