Je to takové…sladké nic. Malinkaté neplněné koblížky z trochu řidšího jogurtového těsta, tolik voňavé a tak výborné! Veliké přesně pro dětské prstíky, jedno či dvě kousnutí – a koblížek je pryč! Ani jejich připrava nezabere mnoho času :-)

Suroviny:

150 g bílého jogurtu
50 g vody
300-320 g hladké mouky
1 žloutek
2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
30 g změklého másla
1 lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
špetka soli
15 g čerstvého droždí

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme vláčné volnější (řidší) těsto, které bude asi 30-45 minut kynout.

Poté těsto promísíme a pomoučněnou malou lžičkou z něj vykrajujeme kousky, které ukládáme na moukou posypaný stůl. (Nebo těsto vyškrábneme na pomoučený stůl všechno, urovnáme ho do nízkého čtverce či obdélníku, svrchu také zlehka pomoučíme a kovovou kartou nakrájíme – nejprve na pruhy, ty pak na kousky.)

Než vypotřebujeme všechno těsto a rozehřejeme v hrnci olej, koblížky nakynou. Usmažíme je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dorůžova, z každé strany cca 50-80 vteřin (podle velikosti těchto „cvrčků“), olej nesmí bublat, ale kolem koblížků jenom perlit.

Hotové vytahujeme děrovanou naběračkou na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk z povrchu koblížků.
(První usmažený koblížek roztrhněte vidličkou a zkontrolujte, zda je délka doby smažení dostačující.) Můžeme je všechny svrchu jen pocukrovat nebo na každý koblížek lžičkou kápneme kousek marmelády a teprve pak pocukrujeme.

———-

Nemějte obavu z té trošky rumu v koblížcích pro děti, během smažení alkohol vyprchá.

Máte-li rádi, můžete do cukru, kterým budete koblížky cukrovat, přidat ždibec skořice.