Kombinace celer – Niva (dá se nahradit – obměnit třeba mrkví a ementálem, popř. použít kteroukoliv oblíbenou zeleninu), obyčejný i zlatý len na povrchu při jídle pěkně chřoupou, koláč je i druhý den vlahý, měkký, pružný, neoschlý.

 

Suroviny:

10 g žitného kvásku
60 g žitné chlebové
60 g vody
rozmícháme a asi 12 hodin necháme v teple kvasit.

Dále:
90 g (ml) vody
3 lžíce oleje
100 g strouhaného celeru
40-50 g strouhané Nivy
necelá lžička soli
160 g hladké mouky

 

Koláč mlsného zahradníka

Postup:

k vykvašenému rozkvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymícháme volnější těsto, které (zakryté proti osýchání) necháme v teple kvasit asi 1-2 hodiny.
Těsto urovnáme do vymazané remosky, posypeme semínky a znovu necháme kynout v teple asi hodinu.
Pak upečeme – přibližně 30-35 minut.

 

Koláč mlsného zahradníka

-řez-