Příjemná kynutá rychlovka, kterou stihneme nachystat třeba těsně před příchodem návštěvy a než se hosté pohodlně usadí, můžeme vytahovat plech z trouby. 🙂
Pokud jsou k ruce připraveny všechny suroviny, máslo lehce povolené, netrvá příprava a upečení koláče o moc déle než hodinu. Pak už vydržet jen chviličku, než koláč zchladne a bude se moct nakrájet a nabízet.

Suroviny:

220 g vody
30 g másla
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
400 g hladké mouky
špetka soli
21 g čerstvého droždí

Na potření koláče:
hotová tvarohová nebo maková (na fotografiích) náplň
nebo povidla a
rum
skořice

Drobenka:
70 g másla
70 g cukru
140 g polohrubé mouky

.

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut odpočinout.

Zatím si připravíme drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáme povidla. Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat.

Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned poté ho rozválíme téměř na celou plochu plechu, potřeme povidly, posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut kynout.

Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžeme koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu.

————-

Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout.

Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň , úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé pouťové koláče.

14 Comments

  • Posted 2.11.2020 18:45 od Jana 0Likes

    Dnes vyzkoušeno, navrch teda tvarohová náplň a ananasové kousky. Těsto je málo sladké, a vodu bych odměřovala v mililitrech.

    • Posted 3.11.2020 6:46 od Iva 0Likes

      Každý máme jinou „sladivost“, není přeci problém si koláč příště přisladit. Navíc těsto dosladí použtá náplň 🙂 A odměřování vody? No…u vody se mililitry = gramům, a vodu odvážit je pro mě určitě přesnější i rychlejší, než ji odměřovat v nějaké odměrce 🙂 🙂 Ale každý asi dělá podle svých zvyklostí.
      Hezký den!

      • Posted 11.3.2021 15:03 od Paullinia Cupana 0Likes

        Já souhlasím s Ivou! Vždy jsem vodu vážila přímo na váze a nikdy nepřelívala z mililitrové odměrky do mísy. A to jsem pekla doma v kuchyni i 30chlebu… takže nějaké přelévání je na draka 🙂

  • Posted 8.11.2020 9:51 od Marta 0Likes

    Děkuji za inspiraci, vodu jsem vyměnila za mléko a chybělo mi tam vajíčko – takže jeden žloutek. Jako náplň – pruhy tvarohu a pruhy domácích povidlí.

  • Posted 10.1.2021 17:19 od Jana 0Likes

    Dobrý den,chtěla bych moc pochválit Váš recept. Těsto krásně nadýchané,koláč výborný,jen se po něm zaprasilo. 🙂

    • Posted 11.1.2021 11:45 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Jano, to mě opravdu velice těší! 🙂
      Iva

  • Posted 12.1.2021 22:47 od Šárka Richterová 0Likes

    Dobrý večer, recept (I fotky) vypadají lákavě, určitě vyzkouším 🙂
    Jen se zeptám, tam opravdu není vajíčko? Dekuji za odpověď.

    • Posted 13.1.2021 10:46 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Šárko, opravdu není. Možná byste se divila, do kolika druhů pečiva vejce vůbec nemusí, a přesto je pečivo chuťově (i jinak) úžasné!
      Iva

  • Posted 1.4.2021 16:25 od Jana 0Likes

    Dobrý den. Vaše recepty se mi líbí, několik jsem už vyzkoušela, vždycky byly velmi chutné. Zakoupila jsem Sladěnku (jsem s ní moc spokojená). Poraďte mi: Když je použit do těsta cukr + kvasnice, v jakém poměru použiju Sladěnku místo cukru? Ovlivní to množství droždí? Děkuji za odpověď.Jana

    • Posted 1.4.2021 16:33 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Jano, sladěnku nepoužívám do pečiva místo cukru (i když i tohle jde), ale používám ji pouze do kvásku omládku, kde slouží k dobrému nastartování kvasinek. No a do omládku se sladěnky dává necelá lžička (jde špatně nabírat, lžička je vždycky sladěnkou olepená i zespodu, proto radím necelou lžičku).
      Je to to, co jste chtěla vědět?
      Iva

  • Posted 10.6.2021 20:43 od Vendy 0Likes

    Dobrý den, myslíte, že by se mně buchta povedla i s bezlepkovou Jizerkou ?

  • Posted 27.6.2021 17:14 od Lída 0Likes

    Moje oblíbená buchta, dělám s povidly a super. Děkuji za recept. Lída

Přidejte komentář