Příjemná kynutá rychlovka, kterou stihneme nachystat třeba těsně před příchodem návštěvy a než se hosté pohodlně usadí, můžeme vytahovat plech z trouby. :-)
Pokud jsou k ruce připraveny všechny suroviny, máslo lehce povolené, netrvá příprava a upečení koláče o moc déle než hodinu. Pak už vydržet jen chviličku, než koláč zchladne a bude se moct nakrájet a nabízet.

Suroviny:

220 g vody
30 g másla
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
400 g hladké mouky
špetka soli
21 g čerstvého droždí

Na potření koláče:
hotová tvarohová nebo maková (na fotografiích) náplň
nebo povidla a
rum
skořice

Drobenka:
70 g másla
70 g cukru
140 g polohrubé mouky

.

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut odpočinout.

Zatím si připravíme drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáme povidla. Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat.

Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned poté ho rozválíme téměř na celou plochu plechu, potřeme povidly, posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut kynout.

Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžeme koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu.

————-

Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout.

Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň , úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé pouťové koláče.