Příjemná kynutá rychlovka, kterou stihneme nachystat třeba těsně před příchodem návštěvy a než se hosté pohodlně usadí, můžeme vytahovat plech z trouby. :-)
Pokud jsou k ruce připraveny všechny suroviny, máslo lehce povolené, netrvá příprava a upečení koláče o moc déle než hodinu. Pak už vydržet jen chviličku, než koláč zchladne a bude se moct nakrájet a nabízet.
Suroviny:
220 g vody
30 g másla
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
400 g hladké mouky
špetka soli
21 g čerstvého droždí
Na potření koláče:
hotová tvarohová nebo maková (na fotografiích) náplň
nebo povidla a
rum
skořice
Drobenka:
70 g másla
70 g cukru
140 g polohrubé mouky
.
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut odpočinout.
Zatím si připravíme drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáme povidla. Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat.
Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned poté ho rozválíme téměř na celou plochu plechu, potřeme povidly, posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut kynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžeme koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu.
————-
Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout.
Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň , úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé pouťové koláče.
Dnes vyzkoušeno, navrch teda tvarohová náplň a ananasové kousky. Těsto je málo sladké, a vodu bych odměřovala v mililitrech.
Každý máme jinou „sladivost“, není přeci problém si koláč příště přisladit. Navíc těsto dosladí použtá náplň :-) A odměřování vody? No…u vody se mililitry = gramům, a vodu odvážit je pro mě určitě přesnější i rychlejší, než ji odměřovat v nějaké odměrce :-) :-) Ale každý asi dělá podle svých zvyklostí.
Hezký den!
Já souhlasím s Ivou! Vždy jsem vodu vážila přímo na váze a nikdy nepřelívala z mililitrové odměrky do mísy. A to jsem pekla doma v kuchyni i 30chlebu… takže nějaké přelévání je na draka :)
Děkuji za inspiraci, vodu jsem vyměnila za mléko a chybělo mi tam vajíčko – takže jeden žloutek. Jako náplň – pruhy tvarohu a pruhy domácích povidlí.
Jsem ráda, že jste spokojená :-)
Dobrý den,chtěla bych moc pochválit Váš recept. Těsto krásně nadýchané,koláč výborný,jen se po něm zaprasilo. :)
Dobrý den, Jano, to mě opravdu velice těší! :-)
Iva
Dobrý večer, recept (I fotky) vypadají lákavě, určitě vyzkouším :-)
Jen se zeptám, tam opravdu není vajíčko? Dekuji za odpověď.
Dobrý den, Šárko, opravdu není. Možná byste se divila, do kolika druhů pečiva vejce vůbec nemusí, a přesto je pečivo chuťově (i jinak) úžasné!
Iva
Dobrý den. Vaše recepty se mi líbí, několik jsem už vyzkoušela, vždycky byly velmi chutné. Zakoupila jsem Sladěnku (jsem s ní moc spokojená). Poraďte mi: Když je použit do těsta cukr + kvasnice, v jakém poměru použiju Sladěnku místo cukru? Ovlivní to množství droždí? Děkuji za odpověď.Jana
Dobrý den, Jano, sladěnku nepoužívám do pečiva místo cukru (i když i tohle jde), ale používám ji pouze do kvásku omládku, kde slouží k dobrému nastartování kvasinek. No a do omládku se sladěnky dává necelá lžička (jde špatně nabírat, lžička je vždycky sladěnkou olepená i zespodu, proto radím necelou lžičku).
Je to to, co jste chtěla vědět?
Iva
Dobrý den, myslíte, že by se mně buchta povedla i s bezlepkovou Jizerkou ?
Dobrý den, to opravdu netuším, z bezlepku jsem péct nikdy nemusela. Zkuste napsat paní Vladěně :-) https://bezlepkove.com/
Iva
Moje oblíbená buchta, dělám s povidly a super. Děkuji za recept. Lída
Ivi, moc děkuji za Vaše úžasné recepty. Koláče a sladké pečení jsem pochytila od své babičky a tetičekt, které opekly půl moravských svateb, ale rohlíky a chlebová těsta jsem se naučila péct u Vás. Co jsem vyzkoušela, to skvělý recept, nejoblíbenější jsou Karlovarské rohlíky, peču je i 2x týdně a vždy se po nich zapráší, chodí si pro ně i sousedka:-)
Další opravdovou hitovkou jsou Vandrovnice, ty jsou opravdu luxusní….
No a teď jsem zabrousila i ke koláčům…… mám sice staré rodinné recepty….babička (ročník 1910) pekla zásadně se sádlem a málokdy použila do těsta vajíčko…..proto mne pobavilo, jak se někteří, v tomto receptu, po vajíčku pídí ….. a vždy říkala drobenku dělej z hrubé mouky, cukru krupice a sádla….ta máslová bude tvrdá…..no a dokud to zastánci másla nevyzkouší, tak taky nevěří :-)
Tak ještě jednou díky za úžasné rady a recepty. Martina
Už peču poněkolikáté a super, jenom vzdy obměna s naplnemi. Moc skvely recept.