Slané koláčky z nadýchaného těsta lákavě voní česnekem a sýrem. Jemná smetanová náplň výtečně ladí s měkounkou střídou, na které ani nepoznáte, že je v ní použita i třetina celozrnné mouky.

„Medvědí“ sezóna trvá poměrně krátce, ale tyhle koláčky jsou moc dobré i s česnekem klasickým, který máme doma po celý rok.

Suroviny:

Těsto:

  • 300 g vlažné vody
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 rovné lžičky soli (cca 7 g)
  • 1 lžička cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 12-15 g čerstvého droždí

Dále:

  • 350-400 g kysané smetany
  • sůl podle chuti
  • větší hrst medvědího česneku (nebo 3-5 stroužků česneku)
  • asi 2-3 lžíce strouhaného tvrdého sýra

Postup:

V domácí pekárně: Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Robotem nebo ručně: Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové, vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a z každého uděláme nízkou bulku.

Po krátkém odpočinku (5-7 minut) všechny bochánky přeložíme na plech s pečícím papírem, rukou je ještě více zploštíme a širší skleničkou s omoučeným dnem do těchto vyšších placek uděláme důlek – může být ještě širší, než na fotografii, okraj těsta stačí i minimální.

Do důlků rozdělíme smetanu, smíchanou s česnekem a solí, jako čepičku sypneme na koláček trochu strouhaného sýra a necháme je dokynout (cca 20-30 minut).

Všem koláčkům potřeme okraje vodou nebo trochou rozšlehaného vejce a upečeme je ve vyhřáté troubě (210°C / 15-18 minut).

Přidejte komentář