Výborné kynuté těsto na koláče plněné, tlačené i rozvalované. Dobře se s ním pracuje, skvěle se dá tvarovat. Upečete z něj úžasné šátečky, psaníčka, tvarované koláčky i záviny.

Suroviny:

190 g vody
1/2 vajíčka (stačí menší polovina, zbytek zůstane na pomašlování pečiva před pečením)
1 lžička medu
470 g hladké mouky
100 g tuku (Poznámka v receptu)
100 g cukru
1/2 rovné lžičky soli
15-21 g čerstvého droždí

Postup:

Při trochu rychlejším způsobu rozmícháme ve vlažné vodě necelou lžíci cukru, droždí (vše z připravených surovin) a necháme 15 minut odpočívat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme před tvarováním hodinu kynout.

Osobně mám raději těsto s drožďovým kváskem omládkem. Jeho výroba je prodloužena kynutím omládku, ale těsto je ještě nadýchanější a déle vydrží jako čerstvé:
Ve 100 g vody rozmícháme med, droždí a 130 g hladké mouky (vše z přichystaných surovin), zakryjeme a kvásek necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, necháme ho hodinu vykynout a dál pokračujeme tak, jak jsme zvyklí.

Jako tuk můžeme použít máslo, koláče jím budou velice voňavé. Pečivo s máslem bývá brzo tužší (a přesto stále vynikající), zkuste jednou použít půl na půl máslo – sádlo. Třeba už u tohoto způsobu zůstanete.

Těsto bude voňavější, pokud do něj místo 100 g cukru dáte 80 g cukru a jeden vanilkový cukr (20 g).

3 komentářeLeave a comment

  • Dobrý deň, ďakujeme za ďalší recept. Som prekvapená tým, že v recepte nie je použité mlieko, ale voda. Myslela som, že do koláčového cesta musí ísť jedine mlieko. Čo spôsobí použitie vody? Ďakujem za odpoveď. 🙂

    • Dobrý večer, s vodou peču už spoustu let. Začala jsem víceméně náhodou, ale zjitila, že těsto s vodou je jakoby lehčí, maličko lépe kyne. Už mi dalo za pravdu několk pečících kamarádek, které zjistily to samé 🙂
      Nebojte se toho!

      • Dobrý den, mám starou knihu po mojí tchýni a tam se v receptu, sice na odpalované těsto, zmiňuje voda pro odlehčení těsta. Takže věřím, že to může stejně fungovat i u kynutého.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.