Výborné kynuté těsto na koláče plněné, tlačené i rozvalované. Dobře se s ním pracuje, skvěle se dá tvarovat. Upečete z něj úžasné šátečky, psaníčka, tvarované koláčky i záviny.

Suroviny:

190 g vody
1/2 vajíčka (stačí menší polovina, zbytek zůstane na pomašlování pečiva před pečením)
1 lžička medu
470 g hladké mouky
100 g tuku (Poznámka za receptem)
100 g cukru
1/2 rovné lžičky soli
15-21 g čerstvého droždí

Postup:

Při trochu rychlejším způsobu rozmícháme ve vlažné vodě necelou lžíci cukru, 21 g droždí (vše z připravených surovin) a necháme 15 minut odpočívat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme před tvarováním hodinu kynout.

Osobně mám raději těsto s drožďovým kváskem omládkem. Jeho výroba je prodloužena kynutím omládku, ale těsto je ještě nadýchanější a déle vydrží jako čerstvé:
Ve 100 g vody rozmícháme med, 15 g droždí a 130 g hladké mouky (vše z přichystaných surovin), zakryjeme a kvásek necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, necháme ho hodinu vykynout a dál pokračujeme tak, jak jsme zvyklí.

————–

Pozn.:
Jako tuk můžeme použít máslo, koláče jím budou velice voňavé. Pečivo s máslem bývá brzo tužší (a přesto stále vynikající), zkuste jednou použít půl na půl máslo – sádlo. Třeba už u tohoto způsobu zůstanete.

Těsto bude voňavější, pokud do něj místo 100 g cukru dáte 80 g cukru a jeden vanilkový cukr (20 g).