Velice pružný chleba, výborný i na druhý den (jako ostatně všechny kváskové), výrazně vonící kmínem.

Suroviny:

Rozkvas:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme, zakryjeme a necháme v teple místnosti kvasit asi 10-12 hodin

Dále:
280-290 g vody
100 g bílého jogurtu
2,5 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu
150 g žitné chlebové mouky
450 g pšeničné chlebové mouky

Postup:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek vody, mouky a ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple 2-2,5 h kynout. Pak lehce těsto propracujeme, vytvarujeme bochník, zlehka ho oválíme v mouce a vložíme do pomoučené ošatky nakynout. Opět v teple, asi 1-2 h.

Vykynutý chleba vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, rukou z něj ometeme přebytečnou mouku, orosíme ho vodou z rozprašovače a nožem 2-3x svrchu nařízneme. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (230°C/30 min, pak 210°C/20-25 min).